Belföld

Dömötör: Ha az ellenzék győzött volna április 3-án, közelebb lennénk a háborúhoz

Ha háborúról és a békéről van szó leszögezhetjük: a baloldali pártok állást foglaltak abban, hogy fegyvereket kell küldeni Ukrajnába. Vagyis ha az ellenzék győzött volna április 3-án, közelebb lennénk a háborúhoz, és nem lenne rezsicsökkentés sem – mondta Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője, parlamenti államtitkár Tihanyban, a Tranziton.

Dömötör: Ha az ellenzék győzött volna április 3-án, közelebb lennénk a háborúhoz
Dömötör Csaba és Hajnal Miklós a Tranzit-vita előtt
Fotó: Facebook/Dömötör Csaba

Nem látom, hogy bárki is a háború pártján állna, mi is békét akarunk. Az a legnagyobb fenyegetés, hogy hány kilométert haladnak előre az orosz seregek az ukrán fronton reagált Hajnal Miklós országgyűlési képviselő, a Momentum Mozgalom országos elnökségi tagja. Az a legfontosabb, hogy Oroszország ne tudjon közelebb jönni a magyar határhoz.

Objektum doboz

Dömötör Csaba felhívta a figyelmet: az uniós szankciók hatására magasabbak az energiaárak. „Brüsszelben nem látom a korrekció igényét, a szembenézést az elhibázott politikával, ahogy egyébként a baloldalon sem” – szögezte le.

Hajnal úgy vélte: érhetetlen, miért függünk ennyire az orosz energiaimporttól. Szerinte bőven lett volna a jobboldalnak lehetősége arra, hogy a szankciók kevésbé fájjanak az embereknek, felvetette például, hogy miért nem épülhettek szélerőművek eddig. „Ha 12 éven át fektettünk volna ebbe, kevésbé fájna az oroszokkal szembeni szankciók" mondta.

Az államtitkár leszögezte: nem a mostani kormány alatt alakult ki az orosz importtól való függőségünk, hanem a hetvenes-nyolcvanas években. Azóta azonban megépült a Török Áramlat magyar csatlakozása, az állam gázt szerez be más irányokból is. Visszakerült magyar kézbe a MOL baloldali kormányok alatt eladott része, valamint a gáztározók.

A megújulókkal kapcsolatban kiemelte, míg 2014-ben 0,2 százalék volt a napenergia termelésének aránya, ma már 11 százalék, idén pedig akadt olyan nap, amikor az energiatermelés 37 százaléka származott napenergiából. Hajnal szerint nem statisztikai adatokat kell felemlegetni.

Dömötör Csaba emlékeztetett: Paks 2. kulcsfontosságú beruházás, az olcsó áram jövőbeni biztosítéka. „Ha leállítanánk ezt a beruházást, óriási gondban lennénk" – nyomatékosított. Beszélt arról is, hogy Fekete-Győr András korábbi Momentum-elnök szerint 2–3 éven belül le lehetne válni az orosz gázfüggőségről. „Bárcsak lehetne, akkor a nyugati országok már megtették volna" – fogalmazott Dömötör.

Hajnal Miklós a nemzeti érdekről szólva úgy fogalmazott, azt az energiabiztonságban látja. Véleménye szerint nem csak a Roszatom tud erőművet építeni a világban. Pártja problémája elsősorban az Paks 2-vel, hogy növeli az orosz energiafüggőséget. Szerinte Paks 2. nem hosszú távra tervezés, hiszen egy erőmű építése ötvenéves befektetés, ami determinálja, hogy 50 évig ugyanonnan kell beszerezni a fűtőanyagot, továbbá kérdéses, fél évszázad alatt nem lesz-e hatékonyabb energiaforrás az atomnál.

Dömötör Csaba emlékeztetett: Németországban kivezettek bizonyos technológiákat, ezért emelkedtek az energiaárak. Hajnal válaszul elmondta, pártjuk programja tartalmazza az ingatlanok energetikai korszerűsítését. Vitapartnere felhívta rá a figyelmét, hogy az otthonteremtési támogatással mindez már elindult. Dömötör felidézte a Momentum adóemelési javaslatait is. „Miért nem szavazzák meg a baloldali politikusok az áfa-csökkentési javaslatot?” – kérdezte a momentumos politikust.

Hajnal Miklós a társasági adóval kapcsolatban megjegyezte, nem tudják úgy értelmezni, hogy hány százalék Magyarországon és pont. Figyelni kell azt is, más országok hogyan szállnak be ebbe a versenybe, miközben a multiktól egyre kevesebb adót szednek be. Ez szerinte szembemegy a nemzeti érdekkel, eközben a kis- és középvállalatok támogatását is meg kell oldani.

Dömötör Csaba emlékeztette Hajnalt: Karácsony Gergely 19 százalékra akarja emelni a társasági adót, miközben figyelmeztetett: a baloldali pártok nem tudják kivonni magukat a külföldi nyomás alól. A magyar kormány intézkedéseinek köszönhetően viszont 70 százalékkal nőttek a reálbérek.

Az uniós forrásokra áttérve Hajnal rámutatott: az, hogy a magyar emberek megkapják az EU-s pénzeket, szintén nemzeti érdek. Más kérdés, mennyire átláthatóan bánik a magyar kormány a forrásokkal. Az igazságszolgáltatás mindenkire vonatkozzék, az ügyészség folytasson le nyomozásokat, bárkinek utánanézhessen az OLAF, vetette fel. Jó kezdeményezésként értékelte, hogy a jövőben vádemelést kényszeríthetnek ki az ügyészségektől.

Dömötör Csaba riposztjában rámutatott: ma már – ellentétben a baloldali kormányzások idejével – offshore cégek nem indulhatnak uniós pályázatokon. Felidézte: Cseh Katalin úgy fogalmazott Brüsszelben, a problémás országoktól meg kell vonni az uniós pénzek elosztásának jogát. Szerinte ez egyáltalán nem korrekt, és nem használ az ország érdekeinek.

Hajnal szerint érdemes arról beszélni, hogy a pénzosztás jogát máshoz delegálják, ha a kormány nem helyesen gazdálkodik vele. Például az önkormányzatokhoz. Ha a pénzek rossz útra tévednek, az a kormány hibája, miközben szerinte az önkormányzatok helyben jobban tudnák felhasználni a forrásokat a jobb helyismeret miatt. Az államtitkár szerint az ország érdekét szolgálják az uniós források, és ezzel a jövőben is számolnak.

Hajnal szerint fontos, hogy a következő négy évben ne csak a rákövetkező négy évre tervezzünk, hanem akár negyven évre, példaként a hetvenes évek olajválságát hozta fel. Úgy látja, ellenállóvá kell tenni az országot, mert manapság nem csak energetikai válságról van szó, a szomszédban háború, orosz agresszió zajlik. „Minden döntést támogatni fog a Momentum, ami a magyar emberek biztonságát és megélhetését támogatja" – ígérte.

Dömötör azt kérte, akkor ne nyúljanak családi támogatásokhoz, ne emeljenek társasági adót. A kormány védi a családokat, a rezsicsökkentéssel és a családtámogatási rendszer megőrzésével, a munkahelyek védelmével, ezeket az intézkedéseket mind szeretnék fenntartani. „Érdekünk, hogy a legfontosabb döntéseket a jövőben is Magyarország hozhassa meg, a legfontosabb ügyekben pedig álljon az ellenzék a kormány mellé" – kérte vitapartnerét.

Kapcsolódó írásaink