Belföld

Több százezer iskolás és óvodás korú gyermek családja kap segítséget

A kormány kiemelkedő támogatást nyújt a tanévkezdéshez

Komoly pénzügyi manőverezést igényel a családoktól az iskolakezdés időszaka, ezért a kormány kiemelkedő támogatást nyújt a tanévkezdéshez – közölte lapunk érdeklődésére Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója.

Több százezer iskolás és óvodás korú gyermek családja kap segítséget
Király Nóra, a Ficsak alapítója
Fotó: Király Nóra

– Milyen intézkedésekkel segíti a kormány a családokat az iskolakezdéskor, hogy minél kisebb terhet jelentsen számukra ez az időszak?

– A családok számára az iskolakezdés időszaka különösen megterhelő anyagi szempontból, és komoly pénzügyi manőverezést igényel. A kormány kiemelkedő támogatást nyújt az idei tanévkezdéshez, ezzel több százezer iskolás és óvodás korú gyermek családja kap segítséget. Az egyik csatorna az iskolakezdési támogatás. Fontos tudnivaló, hogy a munkáltató hozza meg a döntést: támogathatja a munkavállalók gyermekeinek iskolakezdését, de úgy is dönthet, hogy mindkét szülőnek biztosít iskolakezdési támogatást, ha a szülők ugyanazon munkáltatónál dolgoznak. Az iskolakezdési támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra jogosult legyen. Ez a támogatási forma, mint választható cafeteriaelem nagy segítséget nyújthat a családoknak az alapvető tanszerek mellett a szükséges kiegészítő eszközök beszerzéséhez. A juttatás csak papíralapú vagy elektronikus utalvány formájában adható. Az utalvány a tanév első napját megelőző hatvanadik naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig használható fel. Igényelni írásos formában lehet a munkáltatónál, amelyhez nyilatkozatot kell tenni az iskolakezdési támogatásra való jogosultság fennállásáról. A támogatás összege gyermekenként a minimálbér harminc százalékát nem haladja meg.

Gyerekek a Bajza utcai általános iskolában a tanév első napjaiban
Gyerekek a Bajza utcai általános iskolában. Képünk illusztráció.
Fotó: MH

– Milyen egyéb juttatásokkal támogatja az állam a családokat ebben az időszakban?

– Például a beiskolázási támogatással, amit idén is az önkormányzatoknál lehet igényelni, összege általában 6–20 ezer forint közötti mozog. Fontos feltétel, hogy a diák lakcíme azon a településen legyen, ahol a támogatást igénylik. Budapesten az adott kerületnél lehet érdeklődni a támogatásról és összegéről, ennek mértéke kerületenként eltérő lehet. Nagy segítség idén is a családok számára, hogy a szeptemberi családi pótlékot már augusztus utolsó hetében folyósítja a Magyar Államkincstár, ezzel is megkönnyítve a tervezést, az iskolai tanszerek időbeni beszerzését.

– Milyen egyéb csomagokkal, juttatásokkal támogatja az állam a családokat ebben az időszakban?

– Itt kell megemlíteni az ingyenes tankönyvellátást, a 2022/2023-as tanévtől minden nappali tagozatos diák ingyenes tankönyvellátásban részesül. A köznevelésben és a szakképzésben tanulóknak sem kell fizetni a könyvekért. A tanévkezdésre minden iskolában rendelkezésre állnak a tankönyvek, amelyek kiszállítása augusztus elején már elkezdődött. A legtöbb iskolában a nyári szünet utolsó napjaiban, augusztus 27–31. között osztják ki, a többiek az első tanítási napon vehetik kézbe a tankönyveket.

– Év közben milyen további segítséggel számolhatnak a magyar családok?

– E körbe tartozik az ingyenes és kedvezményes étkeztetés, amely az idei tanévben is folytatódik. Azoknak a szülőknek, akiknek gyermekei közoktatásban vesznek részt, már ismerős lehet a gyermekétkeztetési támogatás igénybevételéről szóló nyomtatvány. Az erre vonatkozó kérelmet írásban kell benyújtani az étkezést biztosító intézménynél, az Igénylőlap normatív étkezési térítési díjkedvezmény igénybevételéhez című nyomtatvány kitöltésével, valamint a szükséges igazolások csatolásával. A bölcsődékben és óvodákban is ingyenes az étkeztetés azon gyerekek számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy saját maguk, illetve testvérük tartósan beteg vagy fogyatékos, valamint annak a diáknak is jár, akit nevelésbe vettek. Térítésmentesen étkezhet az a gyermek is, aki nagycsaládban él, azaz ahol három vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők. Az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát, szintén ingyen étkezhet.

Kapcsolódó írásaink