Belföld

Ismét tízezer fölött az érkezők létszáma

Ismét csaknem tizenötezer ember érkezett hazánkba Ukrajnából. A bajba jutottaknak minden segítséget igyekszik megadni a kormány.

Ismét tízezer fölött az érkezők létszáma
A háború elől érkezettek a zuglói BOK csarnokban kialakított fogadóállomáson
Fotó: Purger Tamás / MH

Az ukrán–magyar határszakaszon 7482 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román–magyar határon pedig 8588-an nyilatkoztak úgy, hogy a háború elől menekültek hozzánk – jelentette be csütörtök délelőtt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Mint írták, az érintettek közül 332 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Vonattal 266-an – köztük nyolcvanegy gyermek – érkeztek az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte a Police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel együtt segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A kormány korábban bejelentette, ha valamelyik menekült Magyarországon szeretne elhelyezkedni, akkor ehhez segítséget nyújtanak. Az információk szerint eddig több ezer ember talált így állást a fővárosban és a nagyobb vidéki településeken.

Kapcsolódó írásaink

Ukrán menekültek a magyar oktatásban

ĀNem annyira a szaktárgyi felkészítés, inkább a magyar nyelv elsajátítása az elsődleges cél az Ukrajnából érkezett menekült diákok magyarországi oktatása során, és kiemelten foglalkoznak az iskolákban az átélt traumák szakszerű feldolgozásával is

Folyamatosan segítik a menekülteket

ĀAz Ukrajnából érkező menekülteket továbbra is fogadja a magyar–ukrán határon létrehozott öt segítségpont – közölte Soltész Miklós