Belföld

Egyre kevesebb a drogos a magyar fiatalok között

Javult az arány, már csak minden hetedik iskolás próbál ki tiltott szereket

Gondolták volna, hogy a magyar fiatalok jóval elutasítóbbak a kábítószerekkel szemben, mint nyugat-európai társaik? Az adatok szerint nálunk a legalacsonyabb a drogokat kipróbálók aránya az egész EU-ban. Úgy tűnik, hazánkban lecsengőben vannak a dizájnerdrogok, és a rehabilitációs intézetekben is kevesebben vannak.

Egyre kevesebb a drogos a magyar fiatalok között
A függőségek legfontosabb ellenszere a szigorú napirend, a digitális eszközhasználat minimalizálása
Fotó: AFP/Fredrik Sandberg

Jó hírek érkeztek a hazai droghelyzetről, a magyar fiatalok egyre tudatosabbak, ha az egészségükről és az életvitelükről van szó. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában közölt adatokat, amelyek szerint egyre színvonalasabb ellátást kapnak Magyarországon a szenvedélybetegek, ugyanakkor egyre kevesebb embernek van szüksége ilyesfajta segítségre.

„A legfrissebb lakossági felmérések adatai alapján európai viszonylatban Magyarországon a legalacsonyabb a kábítószer-használat elterjedtsége a 15–34 éves korosztályban” – mutatott rá Rétvári Bence, hozzátéve: a felnőtt lakosságra vonatkozó adatsorok sem mutatnak növekvő tendenciát.

Felidézte, hogy míg a kilencvenes években és a kétezres évek elején folyamatosan emelkedett a tiltott szerek kipróbálása a 16 éves magyar iskolások körében, addig az utóbbi években látványos visszaesés figyelhető meg e téren. 2011-ben a 16 éves diákok 19,9 százaléka – vagyis durván minden ötödik megkérdezett fiatal – nyilatkozott úgy, hogy kipróbált kábítószert, azóta ez az arány 13,9 százalékra esett vissza.

„Európai viszonylatban a kábítószerek kipróbálása tekintetében összességében a fiatalok érintettsége az EU-átlag alatt marad” – közölte az államtitkár.

Beszámolt arról is, hogy a dizájnerdrogok piaci részesedése a lefoglalási adatok alapján a 2014–15-ös csúcs óta csökkenő tendenciát mutat, és szintén csökkenőben van azoknak a fogyasztóknak a száma is, akik kezelésre, ellátásra jelentkeznek.

Ezzel párhuzamosan sokat javult a szenvedélybetegeknek nyújtott szociális szolgáltatások hozzáférhetősége és országos lefedettsége. Az elmúlt években többféle új szolgáltatás is megjelent (lakhatási támogatás, iskolai, óvodai segítő a függőknek), és korszerűsítették a rehabilitációs intézeteket.

Ami a ráfordításokat illeti, Rétvári Bence szerint az utóbbi években csaknem 300 millió forint költségvetési forrás állt rendelkezésre a kábítószer probléma kezelésére, mindezt nagymértékű uniós forrás is kiegészítette: prevenciós programok támogatására 3 milliárd forint, a gyermekvédelmi szakellátás drogprevenciójára 2,5 milliárd, a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztésére pedig 6 milliárd forint.

Kapcsolódó írásaink

Egy sör nem gáz

ĀA komlói Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány a krónikus szenvedélybetegségtől megszabadulni vágyó embernek segít talpra állni