Belföld

Komoly segítséget kapnak a kisbenzinkutak

A kormány 18,5 milliárd forintot különített el a támogatási program folytatására, még ezen a héten megnyitja az igénylés lehetőségét

Több, a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó töltőállomás jelezte: bezár az augusztus 20-i hétvégére. Emiatt félő volt, hogy újabb pánikvásárlás alakul ki. Kedden azonban bejelentették: a kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el.

Komoly segítséget kapnak a kisbenzinkutak
Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke (j) és Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az elmúlt hetekben tapasztalt tankolási problémák fokozódhatnak a hétvégén, erről beszélt az ATV műsorában a Holtankoljak.hu ügyvezetője. Több benzinkút is bejelentette szolgáltatásának szüneteltetését az állami támogatás elmaradására hivatkozva, azonban ezzel a bejelentéssel újra elindulhat a lakosság körében egyfajta pánikvásárlás.

Problémát okoz az is, hogy a tankolási nehézségek hatására sokan túlvásárolják magukat, súlyosbítva ezzel a helyzetet, valamint a megszerzett üzemanyagot otthon próbálják tárolni, ami kifejezetten veszélyes lehet. Korábban a Mol arra figyelmeztetett, a hatósági ár ellenére rendkívül fontos lenne, hogy a lakosság felelősen tankoljon a kutakon, ezzel is segítve az üzemanyaghiány elkerülését.

Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kedden közölte: a kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el. Nobilis Márton hozzátette, a támogatási program lebonyolítója még ezen a héten megnyitja az igénylés lehetőségét, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak az újabb támogatáshoz.

A kormány az idén márciusban vezette be a kis benzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak - emlékeztetett az államtitkár. Jelezte: a támogatás folytatásáról Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnökét is tájékoztatta.

Nobilis Márton kiemelte, a kis benzinkutak támogatása is azt igazolja, a kormány mindent megtesz, hogy legyen elég üzemanyag Magyarországon. Rámutatott: az elhúzódó orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában. A jelenlegi kiszámíthatatlan világgazdasági helyzetben a kormány célja továbbra is világos: meg kell őrizni Magyarország stabilitását, meg kell védeni a családokat. Ezt szolgálják az eddig meghozott intézkedések: a rezsicsökkentés, a nyugdíjak értékének megőrzése és az élelmiszerárstop is.

Mindezek mellett a magyar kormány Európában egyedülálló módon már 9. hónapja benzinárstoppal védi a magyar lakosságot. Az árstop nélkül a mostani 480 forint helyett az elmúlt hetekben már több mint 800 forintot kellett volna fizetni a benzinért, és 833 forintot a gázolajért. A benzinárstoppal 50 liter tankolással számolva 12 ezer forintot takarítanak meg a magyar családok tankolásonként - hangsúlyozta az államtitkár.

Nobilis Márton elmondta, a kormány folyamatosan figyeli az üzemanyag-ellátási helyzetet. A biztonságos üzemanyagellátás érdekében döntöttek például arról, hogy a külföldi járműveket kizárják a üzemanyagárstop hatálya alól, valamint, hogy a céges autók után már nem jár a hatósági ár. Az üzemanyagot ugyanis nemcsak olcsón kell adni, hanem lehetővé kell tenni azt is, hogy mindenhol kellő mennyiségben rendelkezésre álljon - mutatott rá Nobilis Márton.

A vidéki, kisebb településen élők miatt fontosnak tartják, hogy a kis benzinkutakon is elérhető legyen az üzemanyag. Mivel a kis benzinkutakat kevésbé tőkeerős, hazai kis- és középvállalkozások üzemeltetik, ezért számukra egyebek mellett adó- és járulékkedvezményeket biztosítottak, és bevezették a kis benzinkutak támogatása programot, amelynek köszönhetően a kisebb kutak döntő többsége túlélte az eddigi nehézségeket.

A sajtótájékoztatón jelen volt Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke, aki a rendezvény végén köszönetet mondott a kormánynak, hogy „meghallották segélykiáltásaikat”. Azt mondta, büszkék arra, hogy a Mol az első hat hónapban a történelme során a legnagyobb nyereségét érte el, és örülnek, hogy a magyar kormányzat rekord adóbevételt realizált az üzemanyag értékesítéssel az év első felében, ugyanakkor hangsúlyozta, a kis- és közepes családi vállalkozások az üzemanyag kiskereskedelem területén itthon végveszélybe kerültek.

Tájékoztatott arról, hogy az FBSZ kedd délutánra közgyűlést hívott össze, hogy az államtitkárral folytatott megbeszélésüket megvitassák, és kialakítsák álláspontjukat.

A rendkívüli közgyűlés után a Forbes.hu-val a szövetség közölte: tagvállalkozásaik egyénileg döntik el, hogy augusztus 19-én és 20-án nyitva tartanak vagy bezárnak. Hozzátették: kezdeményezik a kapcsolatfelvételt a Mol ügyvezetésével is a vidék jobb üzemanyag-ellátása érdekében.

Kapcsolódó írásaink