Belföld

Visszatértek a gyökerekhez

Irodát nyitott a Zsidó Nemzeti Alap elnevezésű zöldszervezet Budapesten. Céljuk, hogy minden téren, de elsősorban a technológiai innováció, a fenntarthatóság és a diplomácia kapcsolatok terén előre lendítsék az izraeli–magyar kapcsolatokat.

Visszatértek a gyökerekhez
Gazellák Jeruzsálem mellett egy természetvédelmi területen (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Menahem Kahana

Visszatért magyar- és kelet-európai gyökereihez a KKL–JNF (Keren Kayemeth LeIsrael–Jewish National Fund), magyarul Zsidó Nemzeti Alap, amely Izrael legnagyobb és a világ egyik legrégebbi természetvédő szervezete. Mint budapesti irodájuk megnyitása kapcsán tudatták, az 1901-ben létrehozott Zsidó Nemzeti Alap Magyarországon az örökségápolás, a környezetvédelem, a víz- és erdőgazdaság, valamint a technológiai innováció terén kívánja előmozdítani izraeli és magyar szervezetek együttműködését.

„Nem csupán a zsidó valláshoz, illetve Izraelhez kötődőket szeretnék megszólítani a tevékenységükkel idehaza, hanem mindenkit, aki érdekelt a high-tech iparágban és innovációban a világ élvonalába tartozó Izrael és Magyarország kapcsolatainak erősítésében” – fogalmaztak.

Aláhúzták, a KKL–JNF a közeljövőben a környezetvédelem, a fenntarthatóság, illetve a magyar múlt zsidó vonatkozásai témaköréiben fog projekteket kezdeményezni kormányzati szereplőkkel, cégekkel, startupokkal és magánszemélyekkel közösen. Mindezen túl Izrael és Magyarország diplomáciai kapcsolatainak erősítésén is dolgoznak majd.

Kapcsolódó írásaink