Belföld

Megújuló kisiskolák

Újabb jelentős programelemmel gyarapodott a Magyar Falu Program. Az oktatási intézményekre fókuszálva most Kakasdon, Pincehelyen, Szakcson és Tevelen újulnak meg a helyi iskolák.

Megújuló kisiskolák
A kisközösségeknek rendkívül fontos a helyben elérhető minőségi oktatás (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH/Purger Tamás

Jelentős, százharmincmillió forintos összeg jut a Magyar Falu Program révén a Tamási Tankerület négy általános iskolájának felújítására. A tájékoztatás szerint a Bonyhádi Általános Iskola kakasdi, Bezerédj Amália tagintézményében ötvenhárommillió forintos ráfordítással az épület homlokzati hőszigetelését végzik el.

A pincehelyi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában 25 millió forint jut az elavult tetőhéjazat cseréjére és a padlástér hőszigetelésére, míg a szakcsi iskola épületében 16 millió forintos beruházással szintén a padlásteret szigetelik. Mindezen túl a teveli intézményben 35 millió forintos támogatással a tornatermi nyílászárókat cserélik ki, továbbá felújítják a járdákat és a lépcsőket.

A kivitelezési szerződéseket várhatóan szeptemberben kötik meg, a munkák tavaszra fejeződnek be – közölte a tankerület. Emlékeztettek, a négy intézményben csaknem négyszáz diák tanul. A térségben a Magyar Falu Program részeként 2020-ban hat iskolát újítottak fel több mint száztíz millió forintos támogatással. Akkor a szakcsi, a kakasdi és a pincehelyi iskola mellett dalmandi, hőgyészi és szakályi épületeket korszerűsítették.

A vidéken rendkívül népszerű program egyik fő célja, hogy növelje a falvak megtartó képességét.

Kapcsolódó írásaink

Bővülhet a falusi csok

ĀA Magyar Falu Programban kapcsolatban állnak a falvakban élőkkel, a fejlesztési elképzeléseket, igényeket a helyiek fogalmazzák meg