Belföld

Történelemformáló őseinknek állít emléket a Kurultaj

Bíró András Zsolt: A Magyar Nagyfejedelemség nélkül a Szent István-i mű sem jöhetett volna létre

Hiánypótló kezdeményezés a Kurultaj, mert azoknak a feledésbe merült történelemformáló őseinknek állít emléket, akik jóval a Szent István-i állam előtt létrehozták hazánkat – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Bíró András Zsolt, a Kurultaj főszervezője.

Történelemformáló őseinknek állít emléket a Kurultaj
Európaiságunkat nem kell bizonyítani, hiszen több mint ezer éve itt vagyunk Európa közepén, államot alapítottunk, és rengeteget hozzáadtunk az európai kultúrához – mondta lapunknak Bíró András Zsolt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„A magyarságnak számtalan ünnepe van, de nem volt egy olyan ünnepünk, amikor az egész nemzet közösen emlékszik azokra a legnagyobb ősökre, akiknek a magyar államot köszönhetjük, akik birtokba vették a hazát” – mondta lapunknak a Kurultaj parlamenti megnyitóján Bíró András Zsolt.

A Kurultaj főszervezője, a Magyar–Turán Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint fontos szem előtt tartani, hogy Szent István állama az európai, keresztény Magyarország kezdete, de előtte majdnem két évszázadon át volt egy Magyar Nagyfejedelemség, amely regionális nagyhatalom volt, és amely nélkül nem jöhetett volna létre a Szent István-i mű sem.

„A magyarság elhozott a sztyeppei lovas nomád kultúrából olyan elemeket, amelyek Európában másoknál nincsenek meg. Ez egy hatalmas plusz a mi magyarságunk megéléséhez, és gazdagítja a magyar kultúrát, ezért felvállaltuk, hogy bemutatjuk a keleti legendavilágot, szokásokat, a magyar ősvallást” – magyarázta a rendezvény jelentőségét a főszervező.

Hozzátette: az európaiságunkat nem kell bizonyítani, hiszen több mint ezer éve itt vagyunk Európa közepén, államot alapítottunk, és rengeteget hozzáadtunk az európai kultúrához. A hazánkat létrehozó, nagy történelemformáló ősök viszont kicsit feledésbe merültek, őróluk próbál méltón emlékezni a kétévente megrendezett Kurultaj, amelyen ebben az évben 27 nemzet és 12 ország képviselteti magát.

Páratlan kiállítások lesznek láthatók Bugacon, a Hunok és utódaik című tárlatra például régészeti leletek alapján gyártott áldozati üstök, hun női ékszerek, aranykincsek, komplett felfegyverzett harcosok érkeznek, de a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve antropológiai kiállítás is lesz. Emellett egész nap zajlanak a hatalmas lovas rendezvények, lesz csata, nagy nomád vonulás, és több mint ötven koncert is várható – sorolta Bíró András Zsolt.

A rendezvény megnyitója a parlamentben volt, ahol Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Kurultajra érkező külföldi delegációk vezetői is felszólaltak. Kazahsztánból és Kirgizisztánból miniszteri szintű képviselet, Törökországból pedig Binali Yildirim volt kormányfő érkezett.

Kapcsolódó írásaink