Belföld

TIM: Ismét jön kőolaj Magyarországra a Barátság-kőolajvezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj magyarországra is a Barátság-kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat – írta közleményében a minisztérium.

TIM: Ismét jön kőolaj Magyarországra a Barátság-kőolajvezetéken
A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A tárca kiemelte: „A hazai ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen hazánk több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik.”

A szállításban augusztus negyedikére ütemezték a rendes hónapváltási leállást. Magyar közbenjárásra, a tranzitdíj átvállalásával rövid időn belül sikerült elhárítani az újraindulás technikai, elszámolási jellegű akadályát. Így a szállítás tegnap megkezdődött, és az éjjeli óráktól ismét folyamatosan érkezik Oroszország felől, Ukrajnán át kőolaj a Barátság-kőolajvezetéken Magyarországra is. – áll a közleményben.

A minisztérium hangsúlyozta, a háborús helyzetben előállt, brüsszeli szankciók által súlyosbított energiaválság nemcsak az energiahordozók árát repítette az egekbe, hanem elérhetőségüket is megnehezítette, és időről-időre korlátozhatja. Magyarországon a biztonságos ellátáshoz több hétre elegendő tartalék áll rendelkezésre kőolajból. A kormány számos intézkedéssel tesz azért, hogy a Magyar családok minden nehézség ellenére se szenvedjenek hiányt áramból, gázból és üzemanyagokból.

Kapcsolódó írásaink