Belföld

Megérkezett Tatára az első Panzerhaubitze

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Az új önjáró lövegek beszerzése a baloldali kormány alatt felszámolt páncélos erő újjáépítésének fontos eszköze

Megérkezett Tatára az első Panzerhaubitze
Begördült az első szerelvény
Fotó: A Magyar Honvédség Facebook-oldala

Augusztus 10-én éjszaka begördült az első Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveget szállító járműszerelvény a tatai Klapka György Laktanyába – adta hírül közösségi oldalán a Magyar Honvédség.

Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveg
Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveg
Fotó: A Magyar Honvédség Facebook-oldala

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerdán arról beszélt, a fejlesztés a baloldali kormány alatt felszámolt páncélos erő újjáépítésének fontos eszköze, egy modern hadsereg elképzelhetetlen erős, ütőképes tüzérség nélkül. A miniszter hangsúlyozta: elkötelezettek amellett, hogy amit a baloldali kormányok leépítettek, a Magyar Honvédség egyik legfontosabb szárazföldi fegyvernemét, a tüzérséget helyreállítsák.

Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a szomszédban dúló háború és az illegális bevándorlók a déli határokon csak tovább erősítették a kormány azon elhatározását, hogy tovább építsék a Magyar Honvédség képességeit. A magyar kormány Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programját hajtja végre. „Mi továbbra is a béke pártján állunk, de a békéhez erő kell” – hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Emlékezetes: január végén átvette a Magyar Honvédség az első Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack referenciapéldányát. Összesen 24 ilyen löveget terveznek rendszeresíteni, az állomány előreláthatóan jövőre lesz teljes.

A szovjet gyártmányú 2Sz1 Gvozgyika és a 2Sz3 Akácija önjáró tarackok hadrendből kivonása óta Magyarország nem rendelkezik önjáró tüzérséggel, a 2000-es évek elejétől egészen mostanáig a hazai tüzérségi képességet tizenkét, szovjet gyártmányú D–20-as vontatott tarack alkotta.

Kapcsolódó írásaink