Belföld

Elkezdődött a déli kerítés megerősítése és továbbépítése

Tavaly 2181, idén eddig pedig már 1528 esetben rongálták meg az illegális migránsok a biztonsági határzárat. Az elmúlt másfél évben mintegy félmilliárd forintba került a rongálások javítása a magyar adófizetőknek.

Elkezdődött a déli kerítés megerősítése és továbbépítése
A magyar-szerb határszakaszon a meglévő 165 kilométeres kerítés első sorát egy úgynevezett hattyúnyak felhelyezésével erősítik meg
Fotó: Facebook/Magyar Honvédség

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő, 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel szerdán.

Azt írták: a büntetés-végrehajtás nemcsak a kerítéselemek gyártását és azok összeszerelését végzi fogvatartotti munkáltatással, de a biztonsági határzár karbantartásáért, a rongálások javításáért is ez a szervezet a felelős. Tavaly 2181, idén eddig pedig már 1528 esetben rongálták meg az illegális migránsok a biztonsági határzárat. Egy hónap alatt meghaladja a százötvenet az ilyen esetek száma, ami azt jelenti, hogy folyamatosan nyomás alatt tartják, fizikailag támadják Magyarország déli határszakaszát – tették hozzá.

A BVOP tájékoztatása szerint az elmúlt másfél évben mintegy félmilliárd forintba került a rongálások javítása a magyar adófizetőknek. Az illegális migránsok egyre agresszívebb fellépése – például a kövekkel, tárgyakkal való dobálás, botokkal, bozótvágókkal való fenyegetőzés – is indokolttá tette a rendszer további megerősítését, fejlesztését.

Ezért a kormány döntésének megfelelően a magyar–szerb határszakaszon a meglévő 165 kilométeres kerítés első sorát egy úgynevezett hattyúnyak felhelyezésével erősítik meg. Ezt pengés kerítéselemmel fedik, míg alsó felüket többsoros NATO-dróttal szerelik fel. A műszaki megoldások azt hivatottak megakadályozni, hogy az illegális migránsok létrával átmásszanak a kerítésen.

A megerősítés része a határzár első sorának betonacél síkhálóval történő megerősítése, illetve a gyors telepítésű drótakadály (GYODA) cseréje és magasítása is, ezek elsődlegesen a kerítés átvágását akadályozzák meg. A mintegy tíz kilométeres, hódunai szakasz területén pedig egy teljesen új határzárat telepít a BVOP hasonló műszaki tartalommal.

A kormány júliusban döntött arról, hogy a magyar–szerb határon az ideiglenes biztonsági határzárnál a kerítés tetején egyméteres hattyúnyakat helyezzenek fel, a szerb és a horvát szakasz találkozásánál, a Duna–Dráva Nemzeti Park területén, a Hóduna határszakaszon pedig ideiglenes biztonsági határzár épüljön ki.

Kapcsolódó írásaink