Belföld

Harmincezer gyereket hozott eddig a csok

Kevesen bukják el a támogatást, elvétve fordul elő, hogy vissza kell fizetni a kapott pénzt

Még mindig nagyon fut a csok, már mintegy 230 ezer család élt a kedvezménnyel, és nem jellemző, hogy a támogatási szerződések bedőlnének – derül ki Vitályos Eszter államtitkár szavaiból.

Harmincezer gyereket hozott eddig a csok
A kabinet továbbra is mindent megtesz, hogy segítse a gyermekvállalást és -nevelést
Fotó: MH

Kiemelten támogatja a kormány a gyermekvállalást, 2010 óta évről évre újabb elemekkel bővül a vágyott gyermekek megszületését ösztönző családtámogatási rendszer. Vitályos Eszter államtitkár tájékoztatásából most azt is megtudhattuk, hányan éltek eddig a kedvezményekkel.

A használt és új ingatlanok vásárlásához, illetve építéséhez egyaránt igényelhető családi otthonteremtési kedvezményt (csok) eddig összesen 230 ezer család igényelte – mutatott rá a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, akit a momentumos Sebők Éva képviselő kérdezett a részletekről. Vitályos Eszter hozzátette: a támogatást összesen 727 milliárd forint értékben vették igénybe, egynegyed részben új, háromnegyed részben használt lakásokra, házakra.

Ismert, a csokot nemcsak a gyerekesek igényelhetik, de házastársak, élettársak és egyedülálló szülők egyaránt, a vállalt gyermekek számától függően 600 ezer és tízmillió forint közötti összegben.

A családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó kedvezményes hitel hétfőtől elérhetővé válik a használt ingatlanok vásárlásához is
Töretlen a családi otthonteremtési kedvezmény népszerűsége a gyerekesek körében
Fotó: MH

Ha a tervezett gyermekek végül mégsem születnek meg, vagy a támogatás egyéb feltétele nem teljesül (például nem laknak elég ideig a megvásárolt házban), akkor a szabályok értelmében vissza kell fizetni a kapott pénzt, ez azonban Vitályos Eszter szerint nem sűrűn fordul elő. Mint írta: csak az esetek mintegy két százalékában volt szükség eddig – jogszerűtlen igénybevétel okán – a támogatás visszafizetésére.

A program sikerességét mutatja az is, hogy jó a gyerekvállalás aránya, a támogatott családok körében több mint 31 ezer gyermek született meg eddig.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a csok csak egy része az egyedülállóan komplex családtámogatási rendszernek, hiszen a fiatalok tízmillió forintos babaváró támogatást, adó- és illetékkedvezményeket, otthonfelújítási támogatást is igénybe vehetnek, mindezen túl az édesanyáknak már három évig jár a gyes, megháromszorozták a bölcsődei férőhelyeket, visszaadták a gyerekeseknek a tavaly befizetett jövedelemadót, ingyenesek a tankönyvek, és nagyon kedvezményes a gyermekétkeztetés is.

„Mi a magyar családok pártján állunk, és addig, amíg polgári kormánya lesz Magyarországnak, ez nem fog változni. Tisztában vagyunk azzal, hogy még sok feladat vár ránk, de a keresztény polgári kormány a jövőben is mindennap azon fog dolgozni, hogy a magyar családok békében és biztonságban tudják élni az életüket” – fogalmazott az államtitkár.