Belföld

Kudarcba fulladt a rendkívüli ülés

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek az ellenzéki pártok hétfőn, de az ülés határozatképtelen lett, még a kezdeményezők közül is sokan távol maradtak.

Kudarcba fulladt a rendkívüli ülés
A kormánypárti képviselők hiteltelennek tartották a kezdeményezést, ezért nem vettek részt az ülésen, de a kezdeményezők közül is többen távol maradtak
Fotó: MH/Purger Tamás

Határozatképtelen volt az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett hétfői rendkívüli ülése, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. Az ellenzék azért hívta össze az ülést, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a katatörvényt. A mintegy háromnegyed órás ülésen a kormány képviselői nem vettek részt, de ami érdekesebb, hogy a kezdeményező ellenzéki országgyűlési képviselők közül sem mentek el jó néhányan.

A DK-sok közül ketten - Gyurcsány Ferenc és Sebián-Petrovszki László - nem vettek részt az ülésnapon, a Párbeszédből hárman - Tordai Bence, Jámbor András, Mellár Tamás -, az MSZP-ből Gurmai Zita, a jobbikosok közül pedig Sas Zoltán maradt távol.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az ülés kapcsán hangsúlyozta: alapvető körülmény, hogy a baloldal a háborús válság időszakában sem támogatta a magyar családok védelmét szolgáló intézkedéseket. A baloldal a bevezetésétől kezdve támadta a rezsicsökkentést, és a kampány alatt azt is egyértelművé tette, hogy eltörölné.

„A kata adónem bevezetését meg sem szavazták. Adócsökkentést szorgalmaznak, azonban a jövő évi költségvetéshez összesen 3200 milliárd forint nagyságrendű adóemelési javaslatot nyújtottak be. Emelnék többek közt a társasági adót és a személyi jövedelemadókat is. Súlyosbítva a helyzetet, erőteljesen kampányoltak azon szankciók mellett, amelyek az energia-áremelkedések fő okozói, és már most óriási terheket rónak az európai gazdaságra. Ilyen előzmények után hiteltelennek tartjuk a rendkívüli üléssel kapcsolatos kezdeményezésüket, ezért a kormány képviselői nem vesznek részt rajta” – közölték.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom