Belföld

Horváth Csaba üzlete a hírhedt Centrum Parkolós körrel

Újabb mutyigyanús közbeszerzést bonyolított le a Horváth Csaba szocialista polgármester vezette zuglói önkormányzat. A pénzérmés parkolórák üzemeltetését továbbra is a nyolcvanezer rendbeli csalásért elítélt vállalkozó, a hírhedt Centrum Parkolós kör végezheti.

Horváth Csaba üzlete a hírhedt Centrum Parkolós körrel
Horváth Csaba polgármestert nem zavarja a győztesnek nyílvánított cég kétes megítélése
Fotó: MH/Török Péter

Horváth Csaba Zugló szocialista polgármestere, mielőtt elutazott volna nyári szabadságára, szép csöndben kötött még egy takaros parkolási szerződést a parkolás-üzemeltetésben hírhedtté vált Kupper András cégével, a C-Ware Kft.-vel a parkolóórák üzemeltetésére.  

A C-Ware Kft. egyik tulajdonosát még a kilencvenes évek végén nyolcvanezer rendbeli csalás miatt, Zuglóban jogtalanul szedett parkolási díjak miatt elítélték.

Nem mellesleg Kupper András alapítója volt annak az elhíresült Centrum Parkoló Kft.-nek, amelynek vezetője a még hírhedtebb Fürst György, Terézváros egykori szocialista vagyongazda alpolgármestere volt, aki számos ingatlanpanama miatt jelenleg is büntetőeljárás alatt áll.

Nos, 2017-ben, Zugló még Karácsony Gergely polgármestersége idején vásárolta a szocialisták nyomására Kupperék cégétől darabonként kétmillió forintért azokat a parkolóautomatákat, amelyekkel kapcsolatban utóbb maga is megállapította, hogy rossz szerződést kötött a C-Ware Kft.-vel, mivel ezeknek a pénzérmével működő  automatáknak a fenntartása, karbantartása, üzemeltetése is nagyon drága.

Zugló összesen 289 automatát vett 578 millió forintért, az automaták üzemeltetéséért pedig havonta darabonként nettó negyvenezer forintot fizettek.

Tudnivaló, hogy azóta a parkolás, üzemeltetés lehetőségei gyökeresen megváltoztak, a mobil-applikációról sms-ben történő fizetés ugyanis olyan szinten elterjedt, hogy ma már Budapesten az autósok nyolcvan százaléka ezzel a technikával váltja meg a parkolójegyét.

Horváth Csaba polgármester – akit mellesleg Tóth Csaba volt, szocialista országgyűlési képviselővel együtt, éppen a parkolási pénzek kapcsán gyanúsítanak több száz millió forint vesztegetési pénz elfogadásával – mindenesetre új közbeszerzést írt ki 2022-ben a pénzérmével történő parkolás üzemeltetésére, amelyre egyedül a C-Ware Kft. jelentkezett, s minő meglepő nyert is. Kupperék ajánlata egyébként automatánként kilencezer forinttal volt drágább, mint a korábbi ajánlatuk.

Mindez azt jelenti, hogy Zugló 168 millió forintot fizet ki egy év alatt az automaták üzemeltetésére. A polgármester szerint szakmailag megkérdőjelezhetetlen döntést hoztak, amiben csupán az kifogásolható, hogy „a vitatható erkölcsű szereplő (értsd: Kupper András – a szerk.) kisebbségi tulajdonos a cégben.”

Budapest XIV. kerületének egyébként 1,7 milliárd forint bevétele származik a parkolásból, aminek a nagy része a mobilfizetéses parkolásból jön össze. Az érmés parkolásból a becslések szerint legfeljebb 300 millió forint folyhat be, s ebből 168 millió forintot a C-Ware tesz zsebre.

A fővárosi rendelet egyébként jelenleg még kötelezővé teszi a kerületi önkormányzatok számára, hogy biztosítsák az érmés parkolás lehetőségét az autósoknak. Eszerint 250 méterenként kötelező egy érmés automatát elhelyezni.

„A tíz évvel ezelőtt telepített parkoló órákhoz képest C-Ware óráinak annyi az előnye, hogy az autósnak, ha bedobta az órába a pénzt, nem kell visszasétálnia a kocsijához, s a kinyomtatott cédulát a szélvédőre helyeznie, mert az óra rögzíti a rendszámot, s a fizetést is. Ám amikor már bankkártyaérintős terminálok vannak, teljesen feleslegesek pénzbedobós órák. Nincs ma olyan autós ember Magyarországon, akinek nincs mobiltelefonja. Felesleges pénzkidobás tehát pénzérmés automatákba beruházni, s az ilyen órákat üzemeltetni” -  mondta portálunknak Várnai László független zuglói önkormányzati képviselő.

Úgy tudjuk, a C-Ware további nyolc-tíz kerületben van még jelen a csak számukra előnyös parkolási bizniszben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom