Belföld

Eltörölné a rezsicsökkentést, és durván megadóztatná a magyarokat a baloldal

A baloldal az áprilisi választásokon elszenvedett megsemmisítő vereség ellenére sem hagyott fel az emberek hergelésével, továbbra is el akarja törölni a rezsicsökkentést, ez pedig tisztán kivehető a baloldali politikusok, valamint a Gyurcsány Ferenchez kötődő közéleti személyiségek kijelentéseiből.

Eltörölné a rezsicsökkentést, és durván megadóztatná a magyarokat a baloldal
Róna Péter
Fotó: MH

Róna Péter, Gyurcsány kedvenc közgazdásza, a baloldal bukott köztársaságielnök-jelöltje néhány hete arról beszélt, hogy túl sok pénz van a magyar embereknél, ezért ezt az adóterhek növelésével el kell tőlük venni – írja az Origo.

Tegnap pedig arról értekezett, hogy rá kellene szabadítani a magyar emberekre a piaci árakat, de többek között azt is elmondta, hogy fűtés helyett a pulóver a megoldás télen.

Objektum doboz

Róna néhány megdöbbentő megoldást is javasolt, például ha ő hozná a döntéseket, akkor 9 helyett 15 százalékra emelné valamennyi hazai cég adóját, valamint bevezetné a progresszív személyi jövedelemadót.

Az utóbbi annyit tesz, az ő szavai szerint, hogy „háromszázezer forintos szinten ez húsz százalék, aztán huszonöt, harminc és esetleg a legfelső szinten lenne harmincöt százalék”. Ez összességében azt jelentené, hogy a legalacsonyabb jövedelmű emberek is 20 százalékos szja-t fizetnének, ami brutális terhet róna rájuk.

A napokban pedig Róna a Heti TV-ben arról beszélt, hogy a rezsicsökkentést teljesen el kell törölni, a piaci árakat pedig a lakosságra kell szabadítani. A baloldal legutóbbi köztársaságielnök-jelöltje kijelentette: „ez a rezsicsökkentési formulamodell, amit a kormány magáévá tett, az »a« rossz modell”, mert szerinte a nemzetgazdaság legfőbb feladata, hogy az emberek spóroljanak.

„Most a feladat rászoktatni a lakosságot, hogy kevesebbet fogyasszon, és akkor fizeti a piaci árat, de kap pénzt, ami segíti őt, akkor ő eldöntheti, hogy akkor most felveszi azt a szvettert, és nem fűt 25 fokon, vagy inkább alsóingben lézeng a lakásában.”

Róna egyebek mellett szintén felszólalt az ársapka ellen, mivel szerinte a piachoz kell alkalmazkodni, mindenkinek kevesebbet kell fogyasztania nemcsak gázból és áramból, hanem benzinből is.

Ezekben a kijelentésekben nincs semmi meglepő, hiszen jól ismert, hogy a baloldal hosszú ideje a rezsicsökkentés eltörlését szorgalmazza, a magyar kormány azonban az elszabaduló energiaárak és a szomszédunkban dúló háború ellenére megvédi a családokat, és az átlagfogyasztásig továbbra is mindenkinek biztosított a hatóságilag szabályozott ár, de azon túl is a piaci árnál egy jóval kedvezőbb összeget kell csak fizetni.