Belföld

Területszerző bandaháborúnak vagyunk tanúi a határon

Egyre több a határon átjutni akaró migráns, viszont egyre nehezebb őket átjuttatni, ezért az embercsempészek frusztráltak, és igyekeznek azokat a területeket megszerezni, ahol úgy gondolják, hogy könnyebb átvinni az illegális bevándorlókat – mondta a Magyar Hírlapnak Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

Területszerző bandaháborúnak vagyunk tanúi a határon
Folyamatos nyomás alatt van a déli határ
Fotó: MUP

Ismét lőfegyverrel támadtak egymásra a migránsok Szabadka környékén. A helyiek szerint elviselhetetlen a helyzet, mert az illegális bevándorlók és az embercsempészek rettegésben tartják a környéket.

Az áldatlan állapotokról Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője nyilatkozott portálunknak.

A szakértő szerint nem kizárható az sem, hogy riasztófegyverekkel vagy akár éles fegyverekkel próbálják majd megfélemlíteni a határt védő embereket.

Objektum doboz

Úgy fogalmazott: egy területszerző bandaháborúnak vagyunk szemtanúi, amelynek során az embercsempészek azokért a területekért küzdenek, ahol úgy vélik, hogy könnyebb átvinni a határsértőket.

Hozzátette: az ősz felé közeledve egyre frusztráltabbak az embercsempészek, mivel még a tél beállta előtt szeretnék eljuttatni a migránsokat a célországokba, és így extraprofitra szert tenni.

Szlovéniában idén 80 százalékkal nőtt a határsértések száma

Szlovéniában az év első hét hónapjában 8200 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, 80 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, és nőtt a nemzetközi védelemért folyamodók száma is - közölte hétfőn a belügyminisztérium. A legtöbb migráns Afganisztánból indult útnak.

Tomaz Pavcek, a határrendészet munkatársa elmondta: idén jelentősen nőtt a Kubából, Indiából és Burundiból érkezők száma is. Ezek azok az országok, amelyek állampolgárainak nem kell vízumot igényelniük a Szerbiába való beutazáshoz - hangsúlyozta.
Kiemelete: a migránsok illegális határátlépését segítő csoportok és egyének is aktívak voltak az év első hét hónapjában. A rendőrség harminc országból 130 olyan embert vett őrizetbe, akiket embercsempészettel gyanúsítanak, többségük szerb állampolgár - mondta.
Hozzátette, hogy nőtt a nemzetközi védelemért folyamodók száma is. A feltartóztatott illegális bevándorlók mintegy 90 százaléka kért védelmet Szlovéniában. A többsége azonban még a menekültügyi eljárás vége előtt elhagyja az országot - fogalmazott.
Pavcek rámutatott: annak ellenére, hogy az illegális határátlépések száma enyhén nőtt a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest, a rendőrség nem észlelte, hogy a Szlovéniába illegálisan belépő külföldiek által elkövetett bűncselekmények száma növekedett volna.
 Eközben a szlovén hadsereg az elmúlt 11 napban több mint egy kilométer pengés drótkerítést távolított el a Horvátországgal közös határszakaszáról, és megkezdődtek az akadálymentesítési munkálatok azon a határszakaszokon is, ahol nem regisztráltak nagy arányban tiltott határátlépéseket. A Robert Golob vezette új baloldali kormány egyik prioritása a kerítés lebontása.
Szlovénia még 2015-ben 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített a migrációs hullám miatt a Horvátországgal közös, mintegy 670 kilométeres határán. Ezt később fokozatosan panelkerítésre cserélték, valamint bővítették. A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Kapcsolódó írásaink