Belföld

Növelik a katasztrófavédelem állományát

Az elmúlt hetekben tapasztalt természeti katasztrófák arra ösztönöztek bennünket, hogy a katasztrófavédelmi rendszerben kijelölt állandó állomány mellé további erőket állítsunk készenlétbe - közölte a Magyar Honvédség parancsnoka hétfőn az MTI-vel.

Növelik a katasztrófavédelem állományát
Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy felidézte, hogy két héttel ezelőtt a magyar állományból két helikopter Szlovéniában segédkezett vízszállítással egy kiterjedt erdőtűz megfékezésében, de látható, hogy több országban is hasonló katasztrófákkal küzdenek.
A hétvégi esőzés ellenére hasonló helyzetek Magyarországon is előfordulhatnak, ezért összhangban a honvédelmi miniszter által elrendeltekkel a Magyar Honvédség munkacsoportokkal és nagyobb személyi állománnyal erősítette meg állandó készenléti és készültségi szolgálatait mondta a parancsnok.

Az altábornagy kifejtette: a személyi állomány jelentős részét, három helyőrségben 250 embert jelöltek ki kézi, műszaki munkák elvégzésére, továbbá több munkacsoportot is felállítottak, amelyek munkagépekkel nehezebb műszaki feladatok ellátására is képesek a természeti katasztrófák esetében. Ezek az erők szükség esetén Magyarország bármely területén bevethetők.
A honvédség logisztikai és egészségügyi biztosításról is gondoskodott, így a katasztrófavédelemben résztvevő katonákon kívül az adott térségben élők ellátását is el tudják végezni mobil orvoscsoportjaik és egészségügyi szolgálatuk révén fűzte hozzá Ruszin-Szendi Romulusz.

A parancsnok kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség hétfőn vette át NATO-küldetésben a balti államok légtérrendészetének feladatait. A magyar Gripenek és pilóták nemcsak Magyarország és Szlovénia légterére vigyáznak, hanem a balti államokban is újra ellátják ezt a feladatot.
Ruszin-Szendi Romulusz jelezte ugyanakkor azt is, hogy Koszovóban fellángoltak a feszültségek, az ott állomásozó NATO-erők parancsnoka éppen egy magyar tábornok.

Megtesznek mindent, hogy „lehűtsék a kedélyeket, és az ott élők számára fenntartsák a békét és a biztonságot” fogalmazott a Magyar Honvédség parancsnoka.

Kapcsolódó írásaink

Európa szerte erdőtüzek tombolnak

ĀFranciaországban több mint 250 ezer hektár égett le múlt héten, a nyugat-csehországi régióban pedig épp csak sikerült megfékezni a lángokat