Belföld

Az ingyenjegyek eltűntek, csak a zaj marad a mogyoródiaknak

Háborognak a mogyoródiak, idén sem tudják, mi lett a sorsa annak a kétszáz belépőnek, amit a polgármester kapott a Hungaroringtől. Az alpolgármester megerősítette a jegyek létét, ám arról fogalma sincs, kikhez kerültek. Úgy tűnik azonban, valaki értékesíteni próbálta őket.

Az ingyenjegyek eltűntek, csak a zaj marad a mogyoródiaknak
A mogyoródiak kaptak is, meg nem is
Fotó: Mogyiwood blog

Napok óta zajlik a diskurzus a mogyoródi közösségi oldalakon arról, mi lett a sorsa annak a kétszáz ingyenbelépőnek, amit az önkormányzat, illetve a polgármester kapott a Magyar Nagydíjra. A jegyeket elvileg a kényelmetlenségek – zaj, tömeg, lezárások – ellentételeként kapja a lakosság, azonban „egyszerű halandó” nemigen látja őket közelről. Így évről évre újraindul a találgatás, kik kaphatták meg azokat.

Valaki a helyi fórumon azt írta, egy korábbi évben levélben kért információt a Hungaroring Zrt.-től, és azt a választ kapta, nem adnak írásos anyagot erről, forduljon kérelemmel a polgármesterhez. Más szerint „egyetlen egyszer volt meghirdetve, hogy akinek kell, jöjjön érte. Akik ismerősei voltak Facebookon a polgár úrnak, azok kaptak akkor 1x. Egyébként minden évben ki van osztva a testületnek és az ő családjaiknak”.

Trabalka Szilvia alpolgármester is hozzászólt, közölte: „Idén 200 db jegyet kapott Mogyoród. A jegyeket minden évben a polgármester kezeli. Tudomásom szerint sem a hivatal, sem a testület nem kapott jegyet, én sem. Ha rajtam múlna a jegyek sorsa, akkor kerepesi mintára a jelentkezők között kisorsolnánk, illetve a Családsegítő bevonásával eljuttatnánk a versenyre olyan családokat, akiknek erre önerőből esélyük sincsen.”

Ez természetesen nem nyugtatta meg a felháborodott mogyoródiakat, majd újabb indulatokat gerjesztett az a hír, hogy a jegyek felbukkantak a Jófogáson és a Facebook marketplace-en. Ennek bizonyítására még fotót is posztoltak. „Ez egy kis falu, itt az egészen kis apróért is le kell hajolni” – fogalmazott valaki.

Belépők a Jófogáson
Belépők a Jófogáson
Fotó: Facebook

Akadt, aki kétségbe vonta, hogy „aprópénzről” van szó, hiszen egy háromnapos jegy ára 500 euró. Egyes feltételezések szerint pedig még többért is el lehetett adni őket, amikor már nem volt kapható semmilyen belépő.

Érkezett egy reakció a polgármester nevében is, Paulovics Géza annyit írt: „Tavalyi jegy van bőven :D :D :D.” Ez a cinikusság csak fokozta a felháborodást, sokan vizsgálatot követeltek, és hivatali visszaélést emlegettek, valaki jelezte, közérdekű adatigényléssel fog élni az ügyben. Sokan úgy vélték, a jegyeket átlátható módon kellene kiosztani és juttatni például a polgárőröknek, az önkéntes tűzoltóknak, illetve kisorsolni.

A Mogyiwood blog szerzője szerint azonban a polgármester a törvény szerint nem követhetett el hivatali visszaélést vagy hűtlen kezelést, mivel a tiszteletjegyek értéke 0, hiszen elméletben nem forgalomképesek. Azt javasolta ugyanakkor, hogy a képviselő-testület szólítsa fel a polgármestert hivatalos beszámoló készítésére, és vonja el jogkörét a tiszteletjegyek kezelésére, valamint határozza meg a jövő évi futamra szóló jegyek elosztásának szabályait – pályázat, sorsolás stb.

Kérdéseinket – milyen elvek szerint osztották szét a jegyeket, illetve kívánnak-e változtatni ennek módszerén, átláthatóságán – elküldtük a mogyoródi önkormányzatnak és a polgármesternek, ha választ kapunk, közölni fogjuk.