Belföld

Közpénzből többször is körbekocsikázhatta a Földet a DK-s politikus

Többször is megkerülhette a Földet az egyenlítő mentén hivatalba lépése óta a DK-s Nemes László – feltételezi cikkében az Adatradar. Arra jutottak ugyanis, hogy Pesterzsébet alpolgármestere 2019 ősze óta csaknem 2,6 millió forintot költött üzemanyagra közpénzből.

Közpénzből többször is körbekocsikázhatta a Földet a DK-s politikus
Nemes László, Pesterzsébet DK-s alpolgármestere
Fotó: Facebook/Demokratikus Koalíció Budapest

Legalább 2.598.741 forintért tankolt és vásárolt kenőanyagokat Nemes László, Pesterzsébet DK-s alpolgármestere 2019 októberétől 2022 júliusáig az adatRADAR kérésére bemutatott számlák alapján. A politikus egy dízelüzemű Skoda Octaviát használ, és a katalógusok, illetve a szakportálok szerint egy ilyen kocsi átlagos fogyasztása 100 kilométerenként 5–6 literre tehető.

Ez alapján kiszámolták, hogy az önkormányzati választás óta körülbelül háromszor kerülte meg a Földet az alpolgármester, ha nem többször, hiszen a gázolaj ára a háború kitöréséig „viszonylag alacsony” volt. Megjegyzik, hogy az adatigénylésükre elküldött számlák helyenként követhetetlenek, így – számításaik szerint – a fent említett összeg akár 900 ezer forinttal magasabb is lehet.

A XX. kerületi jegyző tájékoztatása szerint a Gyurcsány-párti Nemes hivatalba lépése óta elképzelhető, hogy négy üzemanyagkártyát is használt.

Ezek közül egy olyan volt, amelyet nem rendszámra állítottak ki, magyarul azt bárki bármilyen gépkocsival használhatta a kibocsátó üzemanyagtöltő-állomásain. Ez 2020 nyarán volt az alpolgármesternél, és pont ezt az időszakot nevezik a legproblémásabbnak a cikkben.

Úgy fogalmaznak, előfordulhat, hogy „boldog-boldogtalan” az ő kártyájával tankolhatott, ugyanis felhívják a figyelmet, hogy egy korábbi adatigénylésukben már megírták, hogy az alpolgármester taxikártyáját rendszeresen használta a felesége és a lánya.

Emellett – információik szerint – az önkormányzat honlapjának egyik szerkesztője is utazott vele, és néhány ismeretlen nő is. 

Megjegyzik, hogy a politikus a rendszámra szóló kártyái használatakor sem spórolt az adófizetők pénzével. Például 2020 szeptemberében több mint 110, októberében pedig csaknem 120 ezer forintnyi benzint használt el, tavaly augusztusban pedig szintén összehozott egy 110 ezer forintot meghaladó számlát.

A cikk névtelen szerzője szerint ezek után adja magát a kérdés, hogy ha a politikus tényleg ennyit ül a volán mögött, vajon mikor jut ideje a munkára?

Kapcsolódó írásaink