Belföld

Magánautóknál marad az üzemanyagár-kedvezmény

Kevesebben lesznek jogosultak kedvezményesen tankolni a benzinkutakon, de magántulajdonú gépjárműveknél nem lesz változás – derült ki a szombat délelőtti Kormányinfón.

Magánautóknál marad az üzemanyagár-kedvezmény
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Kormányinfón
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kormány fenntartja a 480 forintos árspakát a normál benzinen és a gázolajon a magántulajdonú gépjárművek esetében. Ezzel együtt a kedvezményezettek köre szűkül – derült ki a július 30-i kormányinfón.

Karbantartás miatt bezárt a százhalombattai kőolajfinomító, amely az ország üzemanyag-szükségletének nagy részét biztosítja. Így hiány állhatna elő, amit két módon lehet kivédeni: a stratégiai készletek felszabadításával, ami most, tekintettel a háborús helyzetre, csak részlegesen lehetséges.

A kormány e készlet egynegyedét szabadítja fel, így a többi szükségletet importból kell kielégíteni. Ez viszont – amint a sajtóban már megjelent a hír – csak akkor lehetséges, ha az ársapkával védettek köre szűkül, máskülönben az importőröknek nem éri meg behozni az üzemanyagot – magyarázta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ezért a kormány úgy döntött, hogy a 480 forintos ársapkát szűkíti a magántulajdonú gépjárművekre, traktorokra, munkagépekre és a taxikra. A pontos leírás hamarosan megjelenik.

Az ezzel kapcsolatos rendelet július 30., szombat 12 órától hatályos – tájékoztatott újságírói kérdésre Gulyás Gergely, a százhalombattai finomító karbantartásával kapcsolatban pedig azt mondta, ha minden jól megy, akár egy hónap alatt is befejeződhet, de ennél hosszabb ideig is eltarthat, ezt ebben a pillanatban nem lehet meghatározni.

A határvédelem kapcsán Gulyás Gergely elmondta, folyik a határvadász egységek toborzása, az érdeklődés jelentős
A határvédelem kapcsán Gulyás Gergely elmondta, folyik a határvadász-egységek toborzása, az érdeklődés jelentős
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A miniszter beszélt arról is, hogy a kormány, illetve az általa felállított operatív törzs dolgozik az aszály okozta károk kompenzálásán, illetve a további károk megelőzésén.

Újságírói kérésre a miniszter tájékoztatott a határvédelemmel kapcsolatban is. Mint elmondta, a migrációs válság kitörése óta Magyarország 1,6 milliárd eurót költött határvédelemre, aminek 2 százalékát állta az EU.

Jelenleg határvadász-egységek toborzása folyik, az érdeklődés jelentős. Emellett folyik az egyeztetés a szomszédos országokkal. A miniszter szerint a helyzetet nem könnyíti, hogy a Szlovéniában hatalomra jutott baloldali kormány elbontja a kerítéseket, miközben a migrációs nyomás nő, akár a 2015-ösnél is nagyobb lehet.

Az energiaellátással kapcsolatban az egyik kérdés az volt, hogy elegendő-e Magyarország tűzifa-ellátása. Gulyás Gergely erre határozott igennel válaszolt. Szó volt arról is, hogy az iskolák mellett a közintézmények esetében is vizsgálják, át lehet-e állni fafűtésre. Emellett minden más lehetőséget is számba vesznek, a megújuló energiákkal is számolnak, a fafűtés azért került az első helyre, mert arra lehet a leggyorsabban átállni.

Az uniós megoldásokkal kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott: ha az Európai Unió energia-veszélyhelyzetet hirdet, az nyílt beismerése lesz annak, hogy Európa háborús gazdaságra áll át. Hozzátette: mindez szószegés lenne azon politikusok részéről, akik korábban azt állították, hogy a háborúnak nem lesz hatása Európára.

Kijelentette ugyanakkor: Magyarország, bár nem szavazta meg, kénytelen lesz betartani a 15 százalékos gázfelhasználási csökkentést, és képes is lesz erre.

Szólt arról is, hogy minden rövid vagy hosszú távon megvalósítható eszközt meg kell vizsgálni a gáz kiváltására, „a gáztól valóban menekülni érdemes”. Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy a 200 dollár feletti gázár egész Európában hátrányt okoz a globális versenyben, és továbbra sincs jele az ukrajnai háború gyors lezárásának.

Megjelent a hatósági tankolási ár változásáról szóló rendelet a Magyar Közlönyben

Megjelent a Magyar Közlöny friss száma, amely ismerteti azt a kormányrendeletet, amely változtat a hatósági áras üzemanyag-felhasználók kedvezményezetti körén. 

Ahogy eddig, úgy ezentúl sem lehet 480 forintos üzemanyagot tankolni a külföldi rendszámú járművekbe. Ezentúl a nem természetes személy által üzemeltetett járművel sem lehet kedvezményes áron tankolni, ez alól kivételnek számít a személytaxi-szolgáltatás. A közlönyből az is kiderül, hogy kannákba sem lehet 480 forintos áron üzemanyagot tölteni. 

A kormányrendelet rögzíti, hogy az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult ellenőrizni a forgalmi engedély segítségével a tankolt gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját. Így lehet meggyőződni arról, hogy az érintett jogosan él-e a kedvezményes árral. 

Emellett le lehet olvasni a forgalmi engedély vonalkódját és fel lehet jegyezni a gépjármű rendszámát a számítógépes rendszerbe a hozzá tartozó bizonylattal. Amennyiben az adatokat rögzítik, úgy azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak továbbítják ellenőrzésre. 

Ha a jogosultság okirattal nem igazolható, akkor nem lehet hatósági áron értékesíteni az üzemanyagot.

Kapcsolódó írásaink