Belföld

Orbán: Brüsszel javaslata einstand

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozott. Az energiaválságról, a rezsicsökkentésről és az Európát sújtó aszályról is szó esett.

Orbán: Brüsszel javaslata einstand
Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Nekünk kell megoldani

Örülök annak, hogy Brüsszelben próbálnak összeurópai megoldásokat találni, azért jobb, ha mi magunkra számítunk. Nem jó, ha arra számítunk, hogy Brüsszelben megoldják az energiaellátás problémáját, ezt nekünk kell megoldanunk – mondta Orbán Viktor a brüsszeli tervekről.

Saját kezünkben kell lenni minden eszköznek, hogy az energiaellátást biztosítsuk – emelte ki.

Objektum doboz

155 nappal ezelőtt az volt a terv, hogy amerikai tanácsadókkal, nyugati tervekkel Ukrajna legyőzi Oroszországot. A második terv az volt, hogy a szankciók megrendítik Oroszországot. A harmadik az, hogy alkalmazkodni tudunk a szankciókhoz. A negyedik az, hogy a világ csatlakozik a szankciókhoz. Egyik sem valósult meg: az oroszok nem állnak vereségre, a szankciók nem Oroszországot rendítették meg, a világ nincs velünk.

A stratégia elbukott, nincs többé, újra lenne szükség.

Brüsszelnek azonban nincs új stratégiája. Fogyasztás visszafogásról beszélnek, meg áremelésről. Ha Brüsszel nem változtat, októbertől háborús gazdaság lesz – véli a miniszterelnök.

Tüzet oltani nem lángszórókkal megyünk – mondta Orbán Viktor, érzékeltetve, hogy a szankciók nem működnek. Békét kell kötni, meg kell állapodni. Amíg nem lesznek orosz–amerikai tárgyalások a háború lezárásnak esélye csekély.

Az angolszászok még mindig azt hiszik, hogy ezt a háborút meg lehet nyerni. Az amerikaiak finanszírozzák ezt a háborút. Eddig odaadtak 50 milliárd dollárt. De a második fél évben, vagy 2023-ban ezt ki adja oda, azt nem tudom. Európának nincs pénze – mondta a miniszterelnök.

Az amerikaiak még mindig azt hiszik, meg lehet nyerni a háborút, ezért nincs béketárgyalás. Ezen a novemberi amerikai félidős választás változtathat – véli.

Brüsszel 15 százalékos fogyasztáscsökkentési javaslata kinyitott egy új vitát. Akinek van gáza, adnia kell annak, akinek nincs. Ezt einstandnak hívják, nem tudjuk elfogadni – emelte ki Orbán.

Magyarországnak lesz elég gáza. Nekünk ezzel nem lesz problémánk. Szijjártó Péter évek óta építi az alternatív útvonalakat. Az elmúlt években kiépült egy nagy mennyiségű gáz szállítására alkalmas útvonal Törökországtól Szerbián át, és ma az orosz gáz nagy része is innen érkezik Magyarországra.

Emellett a horvát LNG-terminálból évente 1,5 milliárd köbméter gázt hoznak be, valamint megemelik az országon belüli földgázkitermelést, és az oroszoktól is további 700 millió köbméter gáz vásárlásáról „alkudozik” a kormány. „Ez így együtt betakar minket” – fogalmazott Orbán Viktor.

A mi problémánk az ár – mondta a miniszterelnök.

Minden magyar család kap rezsicsökkentett árú gázt és áramot

A rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig minden magyar családnál megmarad, és ezzel minden magyar család ezután is spórol a piaci árhoz képest a villanyszámláján és a gázszámláján is.

Ma a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig az áramszámlán spórol 56 ezer forintot, a gázszámlán pedig 146 ezer forintot – hangsúlyozta a kormányfő.

Elmondta: a rezsicsökkentés fenntartása tavaly 250–260 milliárd forintjába került a költségvetésnek, idén azonban az év végégig a számlák kipótlása akár a 2000 milliárd forintot is meghaladhatja, amit a magyar gazdaság már nem tud kitermelni.

Hozzátette: ebben az évben ez a rendszer biztosan fenntartható.

A kormányfő az októbert nevezte vízválasztónak, hiszen akkor derül ki, az európai gazdaság belesodródik-e egy háborús gazdaságba.

Szólt arról, hogy a lakosság számára egy kedvezőbb piaci árat határozott meg a kormányzat. Ennek oka annak elkerülése, hogy a szolgáltatók akár egyetlen forint profitot is keressenek a lakossági szolgáltatás árán.
   
A miniszterelnök szólt arról is: abban is segíteni kíván a kormány, hogy az emberek „le tudjanak jönni a gázfogyasztásról”, ahol ez lehetséges.

Horváth László Heves megyei képviselő a Mátrai Erőmű leállított blokkjainak újraindításán, míg Riz Gábor az Ózd környéki barnakőszénbányák újranyitásán dolgozik miniszteri biztosként.

Tűzifát nem lehet kivinni az országból, az erdőgazdaságoknak pedig tervet kell készíteniük a tűzifa kitermelésének növelésre. Palkovics László technológiai és ipari miniszter pedig egy kályha- és kazánprogram indítására kapott felkérést.

Vannak kormányok, amelyek válsághelyzetben széttárják a karjukat, emberek, nem tudunk mit tenni, viseljük el a gondokat. Ilyen volt a 2010 előtti baloldali kormány Magyarországon.

Mi védekezünk – mondta a miniszterelnök. Harcolunk, hogy megvédjük a rezsit, az emberek életszínvonalát.

Nincs veszélyben az élelmiszerellátás

Felmértük a károkat. Az a veszély nincs, hogy ne tudnánk élelmiszerrel ellátni a lakosságot. A saját ellátásunk biztonsága nincs veszélyben. Még export is lehet. A gazdák kára már más eset: a kárenyhítési alap kimerült. Ezért a kormány létrehozott egy munkacsoportot a gazdák kárainak enyhítésére. Egy héten belül várható döntés. A gazdák segítséget fognak kapni – ígérte Orbán Viktor.

További két évig marad a lakásépítések ötszázalékos áfája

Orbán Viktor elmondta: a lakásépítések áfájának átmeneti, 25-ről 5 százalékra csökkentése az év végén kifutott volna. Azt látták, hogy sok ember „felgyorsította a lakásépítési szándékait”, kapkodni kezdett, hogy beleférjen a mostani szűk határidőbe.

Erre nincs szükség, nem kell kapkodni, mert a kormány létrehozta a gazdasági növekedést megvédeni hivatott kabinetet, amelynek javaslatára biztosítani fogják a következő két évben is az egyébként lassuló lakásépítési piac megtámogatását az ötszázalékos áfával – emelte ki a kormányfő.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom