Belföld

Filmsorozatok folytatását, de az ipar Holdra telepítését is követelik petíciókban

Petíciót bárki indíthat, és indít is: utánanéztünk, milyen aláírásgyűjtések futnak jelenleg az egyik legismertebb ilyen honlapon.

Filmsorozatok folytatását, de az ipar Holdra telepítését is követelik petíciókban
Petíciót bárki indíthat, és indít is (képünk illusztráció)
Fotó: Pexels

Amint arról a baloldali sajtó sietett beszámolni, online petíciót indított a Magyar Tudományos Akadémia több tagja, tiltakozásul Orbán Viktor tusványosi beszéde ellen. A közismert Peticiok.com oldalon emellett számtalan más aláírásgyűjtés fut, jelenleg a tűzijátékok, illetve a kata és a rezsicsökkentés módosítása elleni fellépés a sláger, azonban az országos és helyi közügyeken kívül rengeteg egyéb témában találunk kezdeményezéseket.

Így nem érhet véget!

Sokan kedvenc filmjeik, sorozataik érdekében kérik a támogató szignókat, van, aki azt szeretné elérni, hogy a Supernatural (Odaát) filmsorozatot kiadják magyar nyelven könyv formájában is (1341 aláírás), más azt követeli, ne tűnjön el az RTL Klub műsoráról az Éjjel-nappal Budapest (998 aláírás), 137-en sürgetik, hogy „legyen elérhető Sylvain Reynard TELJES Pokoli Erény sorozata magyar nyelven”, eddig 43-an csatlakoztak ahhoz, aki a Riverdale című sorozatot akarja szinkronosan látni, 39-en írták alá a Hősakadémia animációs sorozat szinkronizálását követelő petíciót, és 179-en álltak a Hotel Margaret elkeseredett rajongója mellé, aki folytatást szorgalmazva leszögezte, „így nem érhet véget” a sorozat.

Akadnak persze, akik inkább világméretű kérdésekkel foglalkoznak, találunk petíciót például a „globális felmelegedés ellen” is.

Szerzője többek közt azt írja: „A világ összes járműve elektromos kell hogy legyen, és napelemet is rá kell raknia a gyártónak. (...) Az összes létező épületre is rakniuk kell napelemet is meg szélturbinát is az építőknek, a gáztűzhelyeket pedig örökre be kell szüntetni. Minden károsanyag-kibocsátással járó ipart át kell telepíteni a Holdra, a Marsra vagy bármely másik bolygóra. (...) Kötelezővé kell tenni a »böfimaszk« viselését a marháknak a metánkibocsátás elkerülése érdekében.” Ezt a petíciót eddig 185-en szignózták.

Konteós petíciók

Jóval nagyobb a támogatása – 3052 aláírás – a követelésnek, hogy Magyarország lépjen ki a WHO-ból. A kezdeményezés indoklása szerint „az ősszel induló járványhoz mostanra minden elő van készítve. A WHO (illetve mögöttük álló erők) terve, hogy kormányok kihagyásával saját maguk dönthetnek a kötelező oltás mellett.”

Egy másik konteós petíciónak már a címe is nehezen értelmezhető: „Minden ADÓSSÁG, BÜNTETÉS, ADÓ stb... Törvényesen eltörlésre került 2012-12-25. napjától de szándékosan megtévesztik az EMBEREKET, és nem közlik velük a VALÓS TÉNYEKET!” Mindenesetre már 341-en csatlakoztak érveléshez: „Eladták az Magyar földet és idegenek sarcolják a Magyar Embereket! Követeljük az IGAZSÁG KÖZZÉTÉTELÉT és a RABSZOLGATARTÓ RENDSZER AZONNALI BESZÜNTETÉSÉT!”

Írjátok alá more!

Mindössze hét támogatót gyűjtött az egyik legtömörebb kezdeményezés, vélhetően valamilyen bírósági eljárásban csalódott szerzőtől: „Ne járjon doktori cím a jogászok oklevele mellé.” Hatan írták alá az ELÉG! címet viselő petíciót, amely „a túlzott tanári elnyomás elleni küzdelemre hív fel”, és elindítója őszintén fogalmaz: „Példát most nem tudok rá mondani, pedig amúgy tényleg így van.”

Ha visszatérünk a politikai témákhoz, találunk egy méltánytalanul csupán öt szignóval megerősített követelést: „Árstopot az aluljárós gyrosra – Ha bennetek is felháborodást vált ki, hogy már néhány aluljáró környékén 950 forint egy gyros pitában, akkor írjátok alá more.”

A politikusokra vonatkozó petíciók közül az egyik azt szorgalmazza: „Márki Zay Péter és Vona Gábor alapítson egy közös pártot, mert én szerintem ők voltak a legtisztességesebb és tiszta szívűbb politikusok az elmult 10 év alatt.” Csupán öten értettek egyet vele. Kicsit többen, 43-an támogatták a „Végezzük ki Jakab Pétert” című petíciót, amelynek nyomdafestéket nem tűrő szövegét most nem idézzük, ám a megfogalmazásból úgy tűnik, egy csalódott jobbikos írhatta.

Gyakoriak a kormányváltást, a miniszterelnök távozását sürgető felhívások is, egy június 17-én indított petíció – „Orbán! Mondj le még ma!” – a dátumot nézve már eredménytelennek nevezhető, a 35 szignó nem bizonyult elég nagy nyomásnak az ügyben.