Belföld

Fekete-Győr leváltása előtt még nagyvonalúan osztogatott barátjának

Fekete-Győr András közvetlenül azelőtt, hogy párttársai leváltották volna a Momentum parlamenti frakcióvezetői tisztségéről, adott egy megbízást egyik közeli barátja cégének. A politikusnak nem ez az első ügye, még a párt elnöke volt, amikor az ÁSZ-jelentés megállapította, hogy az általa vezetett szervezet a 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek mintegy 500 millió forint költségvetési támogatásának törvényes felhasználásával nem tudott elszámolni.

Fekete-Győr leváltása előtt még nagyvonalúan osztogatott barátjának
Fekete-Győr András vezetése több pénzügyi botrányt is okozott a Momentumnál
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az előbb pártelnökként, majd frakcióvezetőként is megbukó Fekete-Győr András június elején havi 7,6 millió, összesen 23 millió forintért bízta meg kommunikációs feladatokkal, tanácsadással és parlamenti felszólalások megírásával az Agenda Setting Kft.-t, azt a céget, amelyet az egyik legjobb barátja, Papp Gergő vezet és tulajdonol, egy személyben – derül ki a Kontra.hu tényfeltáró cikkéből.

A megbízás három hónapra, június elejétől augusztus végéig szól, amit aztán a felek június végén módosítottak. A megbízás összegét 23 millió forintról 19 millióra csökkentették, így végül havi 6,3 milliót vihet haza. Papp Gergő korábban a Momentum kommunikációs igazgatója volt.

A baloldali párt politikusai egyébként mindig is harcos ellenfelei voltak a kapcsolati úton szerzett megbízásoknak – egészen addig, amíg pénzosztó pozícióba nem kerültek. Ezt kiválóan példázza a legutóbbi eset.

Mint ismert, a Momentum áprilisban bejutott az Országgyűlésbe, ami egyúttal azt is jelentette: a parlamenti újoncok az eddiginél jóval több állami támogatáshoz jutottak. Egész pontosan évente 236 millió forinttal gazdagodnak a központi költségvetésből.

A jelek szerint nem sokat teketóriáztak, mielőtt hozzányúltak a mézesbödönhöz. A parlament hivatalos oldalán elérhető információk szerint az akkor még a képviselőcsoportot vezető Fekete-Győr András nyitotta meg a pénzcsapokat: a korábbi pártelnök június elején havi 7,6 millió, összesen 23 millió forintért bízta meg kommunikációs feladatokkal, tanácsadással és parlamenti felszólalások megírásával az Agedna Setting Kft.-t. Azt a céget, melyet az egyik legjobb barátja, Papp Gergő vezet és tulajdonol, egy személyben.

A csepeli székhelyű Agedna Setting Kft.-t egyébként nem sokkal a parlamenti választások előtt, tavaly márciusban alapította meg, így erős a gyanú arra nézve, hogy azt célzottan a párt körüli pénzek lehorgászására hozta létre. 

Közel sem véletlen, hogy Papphoz vándoroltak a Momentum-frakció első közpénzmilliói, hiszen Fekete-Győr Andrással régi barátok és párton belüli szövetségesek. A fiatal politikus 2017 decemberéig a szervezet kommunikációs igazgatója volt, hogy aztán botrányos körülmények között távozzon posztjáról. Ő írta azt a levelet, amely a párt legnagyobb válságához vezetett: többek között azt állította, hogy hatalmas a feszültség a soraikban, Soproni Tamás akkori alelnök nyíltan át akarja venni a hatalmat Fekete-Győr Andrástól.

Sőt, arról is írt, hogy Soproni és párja, Orosz Anna egymást zsarolják érzelmileg az elnökségben, ami gyakorlatilag megbénítja a működésüket. 

Fekete-Győr Andrásnak nem ez volt az egyetlen esete a közpénzek gyanús felhasználásával, hiszen emlékezetes az az elnöki időszakában történt botrány, amikor az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során megállapította, hogy a Momentum Mozgalom mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta. Ezért az ÁSZ 2019 januárjában feljelentést tett. 

A kínos helyzetben lemondott a Momentum Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke, Győrffy Zoltán, mivel szerinte a Momentum vezetése nem volt érett egy teljes pénzügyi átvilágításra. Akkoriban felmerült, hogy a párt a kampánytámogatásával feltehetőleg azért nem tud elszámolni, mert saját családtagjaik és barátaik vállalkozásaitól hoztak számlákat.   

Kapcsolódó írásaink

Fekete-Győr a frakció vezetését is elbukta

ĀHatékonyságnöveléssel magyarázza a „DK ifjúsági tagozata”, hogy frakcióvezetői posztjáról is leváltották Fekete-Győrt, ám sokkal valószínűbb, hogy Gyurcsány Ferenc áll a háttérben