Belföld

Nem vettek fel az egyetemre? Íme a lehetőségeid

Még másfél hétig jelentkezhet a felsőoktatásba, akinek első körben nem sikerült a felvételi, de nem érdemes tétlenül várnia a következő tanévig annak sem, aki a pótfelvételin sem jut be egyetemre. A külhoni képzések felvételije később zárul, a szakképzésben pedig két szakma is megszerezhető ingyen, de a 25 év alattiak adókedvezménye miatt jó választás lehet a munkavállalás is.

Nem vettek fel az egyetemre? Íme a lehetőségeid
Még mindig van esély bejutni a szeptemberben induló képzésekre, a pótfelvételin is hirdetnek állami ösztöndíjas helyeket
Fotó: MH

Már javában zajlik a pótfelvételi azok számára, akik nem kerültek be egyik általuk megjelölt egyetemi vagy főiskolai képzésre sem. A fiatalok augusztus 5-ig adhatják le a második körös jelentkezéseiket, így még mindig van esélyük bejutni a szeptemberben induló szakokra. Összesen 47 egyetem és főiskola hirdetett képzéseket 15 területen önköltséges finanszírozási formában. Ám míg néhány éve a pótfelvételi szinte kizárólag fizetős képzéseket jelentett, most sok állami ösztöndíjas hely is szerepel a kínálatban: 35 intézményben jelentkezhetnek a diákok ingyenes képzésre, többek közt az informatikai, a műszaki, az orvosi, a pedagógusi és természettudományi területeken.

A pótfelvételi ponthatárait augusztus végén hirdetik ki, vagyis aki sikerrel jár, az a rendes eljárásban bejutottakkal együtt kezdheti szeptemberben a tanévet, de nem érdemes csüggednie annak sem, aki a pótfelvételin is elbukik. Ők jó, ha tudják, hogy Magyarországon nem csak 12 felsőoktatásban elvégzett szemeszter ingyenes, de két szakma és egy részszakma is megszerezhető az állam pénzén, vagyis a sikertelen felvételi esetén jó választás lehet a szakképzés.

Könnyített pálya

Az érettségire épülő, két- vagy hároméves képzésben résztvevők egy rövid ágazati alapoktatás után kezdik tanulni az adott ágazaton belül a konkrét, választott szakmát. Jó hír az érettségizettek számára, hogy a szakmai oktatás nekik kizárólag a szakmai vizsgára való felkészítésből áll, hiszen a közismeretet középiskolai tanulmányaik során már elsajátították.

A szakképzésben szerzett végzettség ráadásul azért is előnyös, mert ha a fiatal később mégis nekivágna az egyetemi felvételinek, akkor a technikumból értékes pluszpontokat vihet, amennyiben ugyanazon a szakterületen tanul tovább. A szakképzésben szerzett technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít, és a technikusi oklevél akár maximális felvételi pontszámot is jelenthet a következő felsőoktatási felvételin. A szakképzésben – még felnőttképzési jogviszonyban is – jár a kedvezményekre jogosító diákigazolvány, de a legvonzóbb talán mégis az, hogy az első szakma megszerzésekor havi rendszeres ösztöndíjban részesülnek a diákok, a képzés vállalati környezetben töltött, gyakorlati szakaszában pedig rendes munkabért kapnak.

Megéri dolgozni

Most egyébként minden korábbinál jobban megéri munkába állni egy sikertelen felvételi esetén, hiszen ettől az évtől minden 25 év alatti munkavállaló mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Ez konkrétan azt jelenti, hogy átlagosan 40 ezer forinttal, de a jól fizető állások esetén akár 65 ezer forinttal is többet tehetnek zsebre a fiatalok, mint tavaly.

Aki azonban mégsem munkával töltené az idejét, és mindenképpen a felsőoktatásba vágyik, válogathat a magyar felsőoktatási intézmények határon túli székhelyeinek képzések közül, már ha nem riasztja el a távolság. A külhoni szakok felvételi eljárásai ugyanis még augusztusban is zajlanak: a Pécsi Tudományegyetemnek például Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Zomborban, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek Csíkszeredában és Révkomáromban is vannak tanszékei. A kihelyezett képzések kínálata ugyancsak a Felvi.hu portálon böngészhető.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom