Belföld

Jakab Péter magával vitt volna valamit a Jobbikból

Nyolcvanmillió forintot próbált átjátszani saját holdudvarának Jakab Péter közvetlenül azelőtt, hogy lemondatták volna a Jobbik frakcióvezetői tisztségéről – tudta meg a Magyar Nemzet. Jakab még akkor meglévő frakcióvezetői tisztségét és az azzal járó aláíró jogot kihasználva szerződések formájában mentette volna ki az összeget.

Jakab Péter magával vitt volna valamit a Jobbikból
Jakabot a saját pártja falta fel
Fotó: MH/Török Péter

Amikor Jakab már tudta, hogy az elnökség után a képviselőcsoport vezetését is kénytelen lesz elengedni, 80 millió forint összértékű szerződést írt alá, ezzel feltehetőleg megpróbálva kimenteni némi forrást saját politikai tevékenységére.

A Magyar Nemzet információi szerint Jakab a leváltása előtti hétvégén a képviselői irodaházban írta alá a papírokat, melyeket soron kívül küldtek meg az Országgyűlés Hivatalához. Erre azért volt szükség, hogy azok minél előbb jóváhagyásra kerüljenek, még azelőtt, hogy Jakabot menesztették volna a frakcióvezetői tisztségéből. A menesztése után ugyanis Jakab már nem élhetett volna a frakcióvezetői jogával, azaz nem írhatta volna alá egy személyben a szerződéseket.

A bukott pártelnök terve azonban nem sikerült, hiszen ilyen esetekben az Országgyűlés Hivatala a képviselőcsoportok által kötött szerződések tartalmát nem ellenőrzi, mindössze azt, hogy az adott frakciónak van-e fedezete a megjelölt összeg kifizetésére. Jakab ezt az ellenőrzést igyekezett siettetni, tudván, hogy napjai vannak hátra a frakció elnökségében.

Jakab Péter
Jakab Péter ​​​​​
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A jobbikos képviselők azonban, mielőtt Jakab 80 milliós terve révbe ért volna, megállították a pénz szivattyúzását, mégpedig úgy, hogy visszatartották a keretet. A pártban a képviselőket ugyanis lemondatják az asszisztensi keret egy részéről, valamint az irodai bérlés keretének egy részéről is, ebből forrást biztosítva a frakciónak.  A képviselőcsoport tagjai, akik akkor már tudták, hogy nem akarják Jakab Pétert a frakció élén látni, úgy döntöttek, mégsem mondanak le saját képviselői keretükről, ezzel pedig megszűnt a kifizetéshez szükséges forrás, az utalások tehát nem teljesülhettek.

A szabályzat szerint a szerződéseket egyébként a frakció elnökségének döntése alapján kötik meg, és a frakcióvezető az egyszemélyes aláíró, azonban az szinte egyértelműnek látszik, hogy Jakabnak ehhez a tervéhez a frakció elnöksége nem járult hozzá.

Emlékezetes, a most tízmilliókat kijátszani próbáló Jakab még május végén azzal vádolta Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettest, hogy jogtalanul utasította a Jobbik pártalapítványát különböző kifizetésekre. Akkor – még a párt elnökeként – azt írta, Potocskáné „az elmúlt években végzett gazdasági, szakmai munkájával kiérdemelte a feltétlen bizalmamat. Ezért jelöltem őt elnökhelyettesemnek a Jobbik tisztújításán [...] Aztán történt valami. Nem tudom, mi, csak azt, hogy a bizalmamat élvező ember hirtelen a távollétemben úgy dönt, elnöki jogkört ragad magához, semmibe veszi a törvényeket, és mint elefánt a porcelánboltban, elkezd törni-zúzni”.

Jakab végül alulmaradt a küzdelemben, hiszen a Potocskáné vezette felkelés sikerrel járt, a Jobbik elnöki pozíciójáról lemondott, a frakcióvezetőségétől pedig a párt fosztotta meg.

Kapcsolódó írásaink