Belföld

Egymillióan az Erzsébet-táborokban

Ezen a nyáron is hatalmas sikerrel futnak az állami támogatású gyermektáborok, az Erzsébet-program keretében minden évben rászoruló gyerekek százezrei vakációzhatnak. Vitályos Eszter államtitkár tájékoztatásából most az is kiderül, kik jelentkezhetnek, és mi alapján választják ki a résztvevőket.

Egymillióan az Erzsébet-táborokban
Gyerekek fürödnek a Balatonban a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Táborban
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A háború miatti gazdasági kihívások sem gátolták meg, hogy a kormány az idén is megszervezze a hátrányos helyzetű gyerekek nyaraltatását. Ebben az évben várhatóan 180 ezren vehetnek részt az Erzsébet-táborokban, amelyek öt különböző helyszínen – Zánka, Fonyódliget, Zalaszabar, Tihany és egy határon túli, erdélyi helyszín – várják a vakációzókat. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára egy parlamenti válaszában mutatott rá a minap, hogy a tizedik éve működő programban már több mint egymillióan vettek részt.

„A polgári kormány számára a magyar családok az elsők. A sikeres, népszerű és egyre bővülő Erzsébet-program mára egész évessé vált, amelyben ottalvós (köztük tavaszi és őszi osztálykirándulások, valamint nyári élménytáborok), napközis, családi, erdélyi, gyógyító és diabétesz Erzsébet-táborok is lehetőséget nyújtanak a magyar családok számára, hogy a gyermekük részére aktív időtöltést biztosítsanak, megterhelő anyagi költségek nélkül. Emellett a táborokat lebonyolító Erzsébet Alapítvány minden évben megszervezi az Erzsébet-karácsonyt is” – írta Vitályos Eszter, kiemelve: az Erzsébet-táborok mindenki számára nyitottak, túljelentkezés esetén viszont előnyt élveznek a hátrányos helyzetű vagy sajátos nevelési igényű gyermekek.

Ingyen utazhatnak a gyerekek a balatoni Erzsébet-táborokba
Ingyen utazhatnak a gyerekek a balatoni Erzsébet-táborokba
Fotó: MH

Az Erzsébet Alapítvány nem vizsgálja az egy főre eső jövedelemhatárt, a rászorultság megállapításánál az az irányadó, hogy a család részesül-e rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, illetve, hogy a gyermek hátrányos helyzetűnek számít-e. A családok jelentkeztetését karitatív, szociális és egészségügyi területtel foglalkozó intézmények, szervezetek végzik, például Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat vagy épp a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

Az államtitkár szerint a családok számára nagyon kedvezményes lehetőségről van szó, hiszen a napközis táborokban mindössze napi száz forintért biztosítják a változatos, színes programokat, a napi négyszeri étkezést, az ottalvós – vasárnaptól péntekig tartó – táborokba pedig csak ezer forint a regisztrációs díj. A táborozás költségeit, mint minden évben, most is a költségvetés biztosítja, hogy a rászoruló gyerekeknek ne kelljen lemondaniuk a nyári kikapcsolódásról anyagi korlátok miatt.

Éves szinten mintegy tízmilliárd forintot fordít a kormány az Erzsébet-táborokra, a 2023-as büdzsében ugyancsak beterveztek 9,4 milliárd forintot erre a célra. Külön jó, hogy a támogatásban nemcsak a szervezett programok (például strandolás, mozi, cirkusz, koncert vagy állatkert) és az ellátás vannak benne, hanem az oda-vissza utazás költségeit is fedezi az állam: a zánkai és a fonyódligeti helyszínekre ingyenes különjáratokat is szerveznek a résztvevőknek.

„Az elmúlt évben több mint 140 ezer boldog gyermekmosoly igazolta, hogy jó úton járunk, de még sok munka van előttünk. Egy dologban azonban a magyar családok biztosak lehetnek: amíg polgári kormánya lesz Magyarországnak, addig az ő oldalukon fogunk állni, és a családtámogatási, valamint táboroztatási rendszerünket továbbra is fenntartjuk, eredményeit megőrizzük és tovább bővítjük” – fogalmazott Vitályos Eszter.