Belföld

A cikluskövetés mindenkinek fontos, aki gyermeket szeretne 

A magyar társadalmat napjainkban soha nem látott mértékben veszélyezteti a hamis erkölcsi normák reklámozása, az örök emberi és erkölcsi értékek elferdítése és megkérdőjelezése. A Katolikus Szeretetszolgálat 2018-ban indította el a cikluskövetés programját, amelynek során célként tűzte ki a magyar orvosok (nőgyógyászok, dietetikusok, szülésznők és védőnők) képzését, valamint e program részeként jött létre a cikluskovetes.hu oldal is. A részletekről Taller Borbálával beszélgettünk. 

A cikluskövetés mindenkinek fontos, aki gyermeket szeretne 
Taller Borbála
Fotó: MH/Purger Tamás

– A cikluskövetés több évtizedes módszer, Nyugaton azonban jobban elterjedt, mint Magyarországon. Mi lehet ennek az oka?

– Erre sajnos nincs rálátásom, nem is merném ezt így kijelenteni. Itthon részben civil kezdeményezésként alakult eleinte, majd a Katolikus Szeretetszolgálat karolta fel és támogatta a szakemberek képzését. Ennek a keretei között bővíthettem az ismereteimet én is. 

– Mérhető, hogy pontosan mennyire terjedt el a cikluskövetés módszere Magyarországon?

– Egyre nagyobb teret kap, akárcsak a természetes szülés iránti igény. Sokan szeretnék érteni, mi és hogyan történik a szervezetükben, hogyan lehet – ha van – minimális segítséggel megoldani a meddőség problémáját, amivel sajnos a párok jelentős része szembesül.

– Utóbbi hátterében mi állhat?

– Több tényező is befolyásolhatja, mind a női, mind a férfi oldaláról. Biztosan számottevő hatása van az életmódnak. A szénhidrát-túlfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a stressz, mind hozzájárulhatnak. Tavaly lehetőségem nyílt az írországi Neofertility módszerrel megismerkedni, mely a programba jelentkező nők jelentős részének tej-, tojás- és gluténmentes diétát javasol, hogy a tüneteket nem okozó, de enyhe fokú krónikus gyulladásfenntartó állapotot megszüntessék. 

– Mi tulajdonképpen a cikluskövetés, miben más, mint a korábbi naptármódszer?

– Nem teljesen más, és a cikluskövetésen belül is létezik sok irányzat, mindegyik egy nüansznyival más a többinél. A közös bennük, hogy a nőket megtanítják arra, miként kövessék a saját ciklusukat, amit megfelelően dokumentálniuk kell, úgy, hogy a szakember rájöjjön arra, mi az a probléma, amiért a párnak még nem lett gyermeke. A cikluskövetést egyrészt olyan hölgyeknek találták ki, akik szeretnék megismerni a testük működését, tisztában lenni azzal, ha történik valami, az mit jelent, ha kóros változást tapasztalnak, azt felismerjék, ha nem szeretnének gyermeket, akkor a rögzített adatok alapján tudják, ez mely napokon következhet be. Ugyanez igaz arra az esetre, ha a pár gyermeket szeretne. Ha nem sikerült a fogantatás, az adatokból tovább tudnak gondolkodni az orvossal.  

– Vagyis ne azzal kezdjék a hölgyek, párok, hogy az interneten olvasgatnak a cikluskövetésről, hanem keressenek fel egy szakembert?

– Nem hiszem, hogy e nélkül működhet. A feladatunk, hogy minél szélesebb körben ismertté és közérthetőbbé tegyük a módszert. A másik olvasata, hogy nem kell egyből lombikprogramon gondolkodni, ha nem jön azonnal a gyermek. Az ír Phil Boyle például ötvenkét százalékos sikerrátával dolgozik, ami megegyezik a három lombikos kísérlet utáni eredményességi mutatójával. Az ő módszerével a sorozatban vetélő nőknek több mint nyolcvan százaléka lesz várandós egy éven belül. A számok is bizonyítják: érdemes a módszernek adni egy lehetőséget. 

Nem kell egyből lombikprogramon gondolkodni, ha nem jön azonnal a gyermek
Nem kell egyből lombikprogramon gondolkodni, ha nem jön azonnal a gyermek
Fotó: MH/Purger Tamás

– Milyen testi tüneteket kell figyelni?

– Azt, hogy a menstruációs ciklus során miként változik a méhnyaknyák színe, állaga, mennyisége, nyúlékonysága. Ez az egyik legfontosabb paraméter, ami jelzi, ideális-e a ciklus a megtermékenyülésre, vagy sem. Ezen kívül érdemes nyomon követni a testhőmérséklet változását az ovuláció környékén, mindezek mellett számos egyéb tünetet is dokumentálni kell, úgy, mint a fejfájás, vagy a különböző emésztőrendszeri, hasi tünetek esetében. 

– A tünetek mindenkinél egyformák?

– Alapvetően igen, hiszen egy standardizált rendszer szerint fektetjük le a szabályokat, de természetesen mindig van minimális eltérés két nő szervezete között.  

– A cikluskövetés arra is alkalmas, hogy a párok a nem várt várandósságot elkerüljék?

– Amit kérdez, az lényegében a természetes családtervezés. Nagyon jó százalékokat lehet a módszerrel elérni. Az más kérdés, kinek életszagú ez a szisztéma, illetve kinek nem. 

– A cikluskövetés mindennapos elfoglaltságot jelent?

– A testhőmérséklet-mérést minden reggel ébredéskor kell elvégezni. Erre a tevékenységre már kifejlesztettek egy karórát, Írországban láttam is, ami azért nagyszerű, mert lényeges, hogy minden nap ugyanakkor mérjük a hőmérsékletet, megfelelő mennyiségű alvást követően. Vagyis sokaknak talán túl szigorú ez a rendszer ahhoz, hogy a kellő hatásfokot elérjék. Ezt a módszert azoknak ajánljuk, akik nagyon elkötelezettek, hajlandóak nap mint nap rutinszerűen pár percet rászánni a megfigyelésre és dokumentálásra. 

– A gondolkodásmód változtatásának elterjesztésére is fókuszálnak?

– A cikluskövetés elterjesztése inkább a meddőséggel szembesülő pároknak kínál lehetőséget, őket lenne jó elérni az információval. Sok hívő hitbéli és etikai okokból elzárkózik a lombikprogramtól. Számukra a cikluskövetés jó megoldás lehet, bízhatnak egy módszerben, amelynek segítségével lehet babájuk, miközben megfelelnek az erkölcsi normáiknak. Előnye a cikluskövetésnek az is, hogy nem többes terhességek alakulnak ki, a legtöbb kisbaba normál súllyal és időre jön a világra. Azaz sokkal kisebb az orvosi kockázat a várandósság után. Ha egyszer rájöttünk, miért nem tudott megfoganni az édesanya, s nem megkerültük a problémát a lombikkal, akkor a következő fogantatás már gördülékenyebb lehet. 

Nem árt, ha egy fiatal lány tudja, mikor fogamzóképes éppen
Nem árt, ha egy fiatal lány tudja, mikor fogamzóképes éppen
Fotó: MH/Purger Tamás

– A cikluskövetés mindenkinek fontos, aki szeretne gyermeket?

– Igen, illetve mindazoknak, akik szeretnék megérteni, hogyan működik a testük. Például nem árt, ha egy fiatal lány tudja, mikor fogamzóképes éppen.

– Mit tegyen, aki kedvet kapott a cikluskövetés alkalmazásához?

– Mindenképpen keressen fel egy ciklusoktatót, ahol az alapok mellett azt is lehetősége van eldönteni, hogy a létező opciók közül melyiket válassza. Ezt követően keressen fel egy ilyen irányban is képzett orvost. Van olyan szisztéma, a Neofertility, illetve a FEMM, amihez már applikációt is kifejlesztettek. Ezek használata nagy segítség a szakember számára. 

– A különböző rendszerek közül miként választjak ki, kinek melyik lehet az ideális?

– Számunkra szinte mindegy, a páciens melyik módszerrel dokumentál. Az orvos az adatok alapján dönt majd egyes vizsgálatok elvégzése mellett és a terápiás lehetőségek közül. Hogy ezt a FEMM, a Neofertility vagy más szemléletből választja, az már egyéni mérlegelés, meggyőződés kérdése. 
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom