Belföld

Jakab politikai kálváriája a végéhez közeledhet

Úgy néz ki, Jakab Pétert teljesen kiszorította a pártja, a választások után az elnöki posztjáról volt kénytelen lemondani, a frakcióvezetőségtől pedig megfosztották. A jelek és jobbikos információk szerint most új párt alapítására készül.

Jakab politikai kálváriája a végéhez közeledhet
Jakab Pétert teljesen kiszorította a pártja
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kevés baloldali politikus zuhant nagyobbat az országgyűlési választások óta eltelt időben, mint Jakab Péter. Pártja elnökeként joggal vonták felelősségre azért az elvesztett kilencszázezer Jobbik-szavazóért, akik a legutóbbi választáson még a pártra tették a voksukat. A Jobbik lezüllésében és mikropárttá zsugorodásában pedig egyértelműen a bukott elnököt terheli a legnagyobb felelősség.

Vona Gábor – ígéretéhez híven – az elveszített választás után lemondott a Jobbik elnöki tisztségéről 2018-ban, majd visszavonult az aktív politizálástól. Ezzel egy hatalmas törés következett be a párt életében, hiszen éppen Vona Gábor volt az, aki igyekezett középre húzni a szélsőjobboldali pártot. Az ő személye nélkül Sneider Tamás testesítette meg ezt az irányvonalat, aki a radikális Toroczkai Lászlóval találta magát szemben az elnöki posztért folytatott versenyben. Végül Sneidert választotta a párt, azonban ez nem oldotta meg a belső feszültségeket, így Toroczkai Dúró Dórával együtt kilépett a Jobbikból, és megalapította a Mi Hazánk Mozgalmat.

Toroczkai László, országgyűlési képviselő
Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke
Fotó: MH/Purger Tamás

Sneider azonban nem tudta sokáig fenntartani elnökségét, előbb Volner János akkori alelnököt zárták ki a pártból szivárogtatás vádja miatt. Később aztán Szávay István és Staudt Gábor képviselők is távoztak önszántukból. Eközben Jakab Péter szépen menetelt fölfelé a ranglétrán a párton belül: 2019 januárjában már frakcióvezető volt, ugyanebben az évben pedig megnyílt előtte a lehetőség az elnökségre. A gyenge európai parlamenti választások eredménye okán ugyanis lemondott a Jobbik elnöksége, Jakab Péter pedig az ATV műsorában jelentette be augusztus végén, hogy elindul az elnöki pozícióért, amit 2020 januárjában meg is szerzett, nem kis többséggel.

Ezen a ponton azonban egyre több repedés látszott a párton belül. Bencsik János és Bana Tibor is elhagyta a pártot és a frakciót is februárban. Mind a ketten vezetési problémákkal indokolták a kilépést, külön kiemelve Jakab Pétert és Gyöngyösi Mártont. Még az év májusában aztán Varga-Damm Andrea, Sneider Tamás és Farkas Gergely is távozott a pártból. Sneider ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Jakab Péter elnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon.”

A következő törést Jakab kabinetfőnöke, Molnár Enikő jelentette. A hölgy igen meglepő karriert futott be, hiszen BKV-ellenőrként dolgozott, majd a párt V. kerületi alapszervezetében kezdte el építeni politikai karrierjét. Innen került Jakab Péter sajtóosztályára, ahol hamarosan szoros kapcsolat alakult ki közöttük. Jakab akkor is vitte magával Molnár Enikőt, amikor a Jobbik szóvivője, majd később frakcióvezetője lett. Ezen a ponton a helyzetet ismerők szerint már elválaszthatatlan volt egymástól Jakab Péter és Molnár Enikő. Több forrás is egybehangzóan állította, ha valaki Jakab közelébe akart kerülni, annak Molnár Enikőt kellett meggyőznie. Jakab és kabinetfőnöke dinamikáját jól jellemzi az az állítólagos történet, miszerint volt olyan alkalom, amikor Molnár Enikő tárgyalt Jakab Péter irodájában, a pártelnök pedig kávét is vitt neki. Később aztán már nyílt titok volt a párton belül, hogy a házas Jakab Péter és szintén házas Molnár Enikő között több van, mint munkaviszony.

Molnár Enikő, a bukott elnök élettársa itt várja a döntést a busás fizetésről
Molnár Enikőt az Országgyűlésbe is vitte magával Jakab Péter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kabinetfőnök befolyása 2020-ra akkora lett a Jobbikon belül, hogy az már sokaknak szúrta a szemét. Molnárt egyébként Jakab a Jobbik Magyarországért Alapítvány Kuratóriumi tagjai közé is bejegyeztette. A helyzet odáig fajult, hogy Molnár állítólag egy személyben döntött Béres Ferenc Attila kommunikációs igazgató menesztéséről, feladatait pedig maga vállalta volna át. Ennek következményeként májusban már egyértelműen Jakab ellen fordultak párttársai, élükre pedig Potocskáné Kőrösi Anita alelnök állt.

Habár Jakab Péter végül engedett a nyomásnak, és lemondott a Jobbik elnöki posztjáról, Molnár Enikőt vitte magával a parlamentbe, és a jelek szerint egy XVI. kerületi házban össze is bútoroztak. A párt viszont úgy döntött, hogy Jakabot és Molnárt nyomás alá helyezik: először a frakcióvezetői posztról hívták vissza, később pedig a párt szabályzatát úgy módosították, hogy senki ne használhasson különutas, saját arculatot. Jakab Péter és Molnár Enikő reagáltak is, hiszen egy korábban a Jobbik egyik szervezetéhez tartozó közösségi oldalt hosszú inaktivitás után átnevezték a „A Nép Pártján”-ra. Minden jel szerint tehát Jakab Péter pária lett a Jobbikon belül, saját túlélésének pedig egyetlen záloga egy új párt alapítása lehet. A nép pártján szlogent egyébként már egy ideje használja Jakab a közösségi oldalán, így az alkalmas lehet arra, hogy egy kalap alá gyűjtse híveit az elkerülhetetlennek látszó szakítás után.

Kapcsolódó írásaink

Jakab Péter bukásának története

ĀAz elnökségről taktikai okokból lemondott, a frakcióvezetéstől stratégiai okokból leváltották, már csak a nép hatalma maradt a Jobbik „parizeusának"