Belföld

A jelentkezők háromnegyede bejutott egyetemre

Megint az ELTE-re vették fel a legtöbb fiatalt, de a vidéki felsőoktatási intézményekben is emelkedett a hallgatói létszám – ismertette a felvételi eredményeket Hankó Balázs helyettes államtitkár.

A jelentkezők háromnegyede bejutott egyetemre
Sok fiatalnak volt oka az örömre csütörtök este
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Jó a magyar felsőoktatás, sőt egyre jobb. Az elmúlt két évben kialakított új modell nemzetközi szinten is előrelépést jelent, ma már elmondható, hogy a magyar hallgatók kétharmada olyan intézménybe jutott be, amely a világ legjobb öt százalékába tartozik – hangsúlyozta Hankó Balázs felsőoktatási helyettes államtitkár a felvételi eredményekről tartott sajtótájékoztatóján.

Közlése szerint a ponthatárok csütörtök esti kihirdetésekor 73805 jelentkező örülhetett, vagyis a csaknem százezer jelentkező háromnegyede bejutott valamelyik általa választott egyetemre, vagy főiskolára. Ez nyolcszázalékos bővülést jelent 2020-hoz képest. Hankó Balázs kiemelte: a kormány jelentős pénzt fordít az ágazatra, sőt idén megduplázta a felsőoktatás finanszírozását. A világon egyedülálló módon ráadásul nálunk az egyetemisták zöme ingyen tanulhat – folytatta – a mostani felvételin a fiatalok 82 százaléka állami ösztöndíjas helyre kerülhetett be.

További jó hír, hogy az új tanévben a korábbinál több, összesen 123, idegen nyelven folyó képzést indítanak az egyetemek.

A legtöbb hallgatót egyébként idén is az ELTE vette fel (több mint 11 ezer diák), ezt a Debreceni Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követi.

Alapképzésre országosan 47417 főt vettek fel, osztatlan szakokra 7650 fiatal jutott be, mesterképzést 11945 fő kezdhet szeptemberben, felsőoktatási szakképzésre pedig 6793-an jutottak be.

Hankó Balázs fontos célkitűzésnek nevezte a térségi megtartó és bevonzó erőt, ezért, mint mondta, örvendetes, hogy a vidéki intézmények növelni tudták a diáklétszámukat. A nyíregyházi és a kecskeméti egyetem például 18-18 százalékkal több hallgatót vett fel, mint tavaly.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt évekhez képest minden markáns területen magasabbak lettek a pontszámok 2-3 ponttal, vagyis a hallgatók egyre jobb teljesítményt nyújtanak. A legmagasabb pontszámok ezúttal a Corvinuson és az ELTE-n születtek, különösen nehéz volt bejutni például a nemzetközi gazdálkodás szakra vagy jogászképzésre.

A szakterületi bontásból kiderül, hogy szinte minden fontos ágazatban növekedett a létszám, az agrárképzésben 25, a műszaki 16, az orvosi területen pedig 14 százalékkal több gólya kezdheti meg tanulmányait, mint 2020-ban.

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese arról beszélt, mit tehetnek azok a fiatalok, akiknek nem sikerült a felvételi. Elmondása szerint augusztus 5-ig mindenki megkapja a hivatalos besorolási döntést, ezt követően jogorvoslatra tizenöt nap áll rendelkezésre. Pótfelvételi eljárást július 26-án hirdetnek meg, fontos viszont, hogy erre csak azok jelentkezhetnek, akik első körben nem tették, vagy nem jutottak be sehová. Akit valahová felvettek, már nem variálhat. Csak egyetlen képzést lehet bejelölni a második körben, a pótfelvételi ponthatárokat pedig augusztus 24-ig hirdetik ki – ismertette Vanó Renáta.

Kapcsolódó írásaink