Belföld

Százezren adtak be felvételi kérelmet

A jelentkezők nyolcvan százaléka állami ösztöndíjas helyet jelölt meg

Változatos áron kínálják képzéseiket a magyar egyetemek, a fize­tős szakok önköltsége szemeszterenként kétszáz-négyszázezer forintba kerül, de a felvételizők zöme várhatóan most is ingyenes képzésre jut majd be.

Százezren adtak be felvételi kérelmet
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A szeptemberben induló egyetemi, főiskolai képzésekre az idei felsőoktatási felvételi eljárásban százezren adtak be kérelmet. A jelentkezők nyolcvan százaléka állami ösztöndíjas helyet jelölt meg, és az előrejelzések szerint többségük ezúttal is megússza a tandíjfizetést, mivel az elmúlt években a felvettek nagyjából nyolcvan százaléka ösztöndíjas férőhelyet kapott.

Az idei felvételin ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vonzotta a legtöbb fiatalt, ide 15 610-en szeretnének járni. A népszerűségi lista második helyezettje a Debreceni Egyetem lett, amelyet a Szegedi Tudományegyetem követ. A választható szakok között a gazdálkodási és menedzsment, a pszichológia, valamint az ápolás és betegellátás képzések lettek a legkedveltebbek. A felvételiző fia­talok július 7-ig még variálhatnak a megjelölt képzések között, addig lehet változtatni a kiválasztott szakok sorrendjén, sőt akár vissza is lehet vonni jelentkezést.

Aki fizetős szakot jelölt be, annak szemeszterenként több százezer forintot is kitehet az önköltség. A gazdálkodási és menedzsment képzés például a Budapesti Corvinus Egyetemen 480 ezer forintba kerül félévente, míg a Műegyetemen „csak” háromszázezer forintot kérnek el egy szemeszterért, a Miskolci Egyetem pedig 210 ezer forintért indítja ugyanezt a szakot.

Fontos leszögezni, hogy csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni – nem lehet új képzést megjelölni vagy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot módosítani. Ugyancsak július 7-én jár le a hiánypótlás határideje: eddig kell feltölteni az elmaradt dokumentumokat. A hiánypótlás főleg az érettségizőknek fontos, hiszen az idén vizsgázók még csak most kapják meg az érettségi bizonyítványaikat.

A jelentkezési adatok szerint megugrott a fiatalok felvételi kedve, mert 8,5 százalékkal többen jelentkeztek, mint 2020-ban, pedig azóta szigorították a követelményeket az emelt szintű érettségi kötelezővé tételével. Büszkeségre ad okot az is, hogy a magyar felsőoktatásban már csaknem negyvenezer külföldi hallgató tanul. Magyarország egyébként a GDP két százalékát fordítja felsőoktatásra, amellyel Európa élvonalában vagyunk. Nálunk az állam tizenkét félév ingyenes felsőoktatási tanulmányt biztosít mindenkinek, ez idő alatt akár több diploma is szerezhető.

Az idei ponthatárok és a felvételi eredmények július 21-én derülnek ki, és augusztusban biztosan hirdetnek pótfelvételit is.

Kapcsolódó írásaink

Harmadával több pénz az óvodáknak

ĀRétvári Bence: A képzés színvonala nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, és már csak emelt szintű érettségi birtokában felvételizhetnek a fiatalok erre a szakra