Belföld

Rétvári: Folyamatosan lehet jelentkezni határvadásznak

Várnak minden 18 és 55 év közöttit, aki Magyarország határának megvédésben közreműködne – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Rétvári: Folyamatosan lehet jelentkezni határvadásznak
Az elmúlt hónapokban jó néhány erőszakos határátlépési kísérlet történt
Fotó: MH

Folyamatosan lehet jelentkezni a toborzóirodákban határvadásznak, várnak minden 18 és 55 év közöttit, aki Magyarország határának megvédésben közreműködne – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Rétvári Bence közölte, a határvadászok szűkebb feladatot látnak el, mint a rendőrök, ezért a kiképzésük is rövidebb időt igényel. Az alapkövetelmények közé tartozik a nyolc általános iskolai végzettség és a meghatározott fizikai állóképesség. A követelményeknek megfelelő jelentkezők már a kiképzés alatt bruttó 300 ezer forintos fizetést kapnak. A sikeres vizsgázók közel 400 ezer forintot kereshetnek, a legjobb tíz százalék, akik extrémebb feladatokat végezhetnek majd, még magasabb fizetésre is számíthatnak – mondta el az államtitkár.

Az államtitkár megjegyezte, a határvédelemben részt vevő rendőröket folyamatosan engedik majd vissza alapfeladataik ellátására, miután a velük együtt járőröző határvadászok már rutinszerűen el tudják látni feladataikat. A határvadászoknak szolgálati lakást is tudnak biztosítani – közölte Rétvári Bence, aki elmondta, a határvadászoknak a határvédelemmel kapcsolatban széleskörű jogosítványaik lesznek: például lesz fegyverviselési lehetőségük, igazoltathatnak majd és átvizsgálhatják a ruházatot, csomagokat.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a migrációs nyomás egyre növekszik, és az embercsempészek egyre agresszívabbak. Az idei évben eddig már több mint 900 embercsempészt fogtak el – fűzte hozzá. Az államtitkár elmondta: a nyár nagy feladata, hogy a 2200 fős határvadász állomány nagyobb részét feltöltsék az őszre. A 2200 emberrel hároméves szerződést kötnek majd, de az állomány létszáma 4000-re is növelhető – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom