Belföld

Orbán Viktor: Megnőtt az illegális határátlépők száma, fellépésük egyre erőszakosabb

Aláírta a miniszterelnök a határvadász egységek létrehozására vonatkozó kormányrendeletet - ezt Orbán Viktor Facebook-videóban jelentette be pénteken délután.

Orbán Viktor: Megnőtt az illegális határátlépők száma, fellépésük egyre erőszakosabb
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az ukrajnai háború nemcsak a gazdaságunkat, hanem a biztonságunkat is fenyegeti - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a kormányülés résztvevői megállapították, hogy számos afrikai ország élelmiszerellátása veszélybe került.

"Az élelmiszerválság miatt arra számítunk, hogy tovább nő a migrációs nyomás a déli határainkon. Több százezer illegális migráns kelhet útra Magyarország és Európa irányába a következő hetekben és hónapokban. Ennek előszelét már most érezzük, megnőtt az illegális határátlépők száma. Fellépésük egyre erőszakosabb, sőt, brutálisabb. A szerb oldalon fegyveres összecsapások is voltak, amelyek halálos áldozatot is követeltek" - emlékeztetett a kormányfő, hozzátéve: a kormány úgy döntött, hogy megerősíti a déli határainkat és megvédik az ott élő magyarok biztonságát.

"Határvadász egységeket állítunk fel, amelyek az önök biztonságát őrzik majd, együttműködve a rendőrséggel. Első lépésben 2200 határvadászt képezünk ki és állítunk szolgálatba. Számukat később 4 000-re növeljük. Az erről szóló rendeletet a mai napon aláírtam" - mondta a kormányfő.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink