Belföld

Ma este hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási ponthatárokat

Ma este, 8 órakor hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amelyek hagyományosan elsőként a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők. A diákoknak Budapesten és az ország több városában ponthatárváró rendezvényeket tartanak.

Ma este hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási ponthatárokat
Diákok örülnek a budapesti Pont Ott Partin, miután kihirdették a felvételi ponthatárokat
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A diákok 20 órától a bevált gyakorlat szerint SMS-ben közvetlen értesítést kapnak arról, hogy az általuk megjelölt melyik képzésre kerültek be, ezzel párhuzamosan a Felvi.hu oldalon tájékozódhatnak a ponthatárokról.

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező az általa megjelölt melyik képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. a fővárosban a Városligetben rendezi meg a Pont ott partit, ahol a felvételizők a ponthatárok mellett a felsőoktatási lehetőségeket bemutató programokon is részt vehetnek.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a ponthatárváró eseményen népszerű könnyűzenei előadók lépnek fel, továbbá számos felsőoktatási intézmény és az OH is információs pulttal várja az érdeklődőket. Így a felsőoktatási tanulmányok előtt állók tájékoztatást kaphatnak a többi között a felvételi, illetve a pótfelvételi eljárásról, a magyar állami ösztöndíjról és az egyetemi élet nyújtotta lehetőségekről.

Pont Ott Parti: mindig hatalmas az öröm
Pont Ott Parti: mindig hatalmas az öröm
Fotó: MH

A ponthatárok kihirdetését a felvételizők idén sem csak a budapesti helyszínen kísérhetik figyelemmel, több vidéki városban – Debrecenben, Egerben, Győrön, Miskolcon, Pécsen, Salgótarjánban és Szegeden – is lesz ponthatárváró rendezvény.

A szeptemberben induló egyetemi, főiskolai képzésekre az idei felsőoktatási felvételi eljárásban százezren adtak be kérelmet. Egész pontosan 99 192-en jelentkeztek, akik közül a legtöbben - 70 716-an - alapszakon tanulnának tovább, 14 892-en osztatlan szakon, 19 009-en mesterszakon, 11 351-en pedig felsőoktatási szakképzésen.

A jelentkezők nyolcvan százaléka állami ösztöndíjas helyet jelölt meg, és az előrejelzések szerint többségük ezúttal is megússza a tandíjfizetést, mivel az elmúlt években a felvettek nagyjából nyolcvan százaléka ösztöndíjas férőhelyet kapott.

Mivel a felvételi pontszámba beleszámít az érettségi eredmény, várhatóan sokan örülhetnek majd, hiszen az idei érettségi vizsgák kimondottan jól sikerültek – 2005 óta most lett a legjobb az átlag – tehát a diákok magas pontszámokkal vágtak neki a felvételinek.

A legtöbb fiatalt az elmúlt évekhez hasonlóan most is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vonzotta, ahová több mint 15 ezren szeretnének járni. A népszerűségi lista második helyezettje a Debreceni Egyetem lett, amelyet a Szegedi Tudományegyetem követ. A választható szakok között a gazdálkodási és menedzsment, a pszichológia, valamint az ápolás és betegellátás képzések lettek a legkedveltebbek.

A jelentkezési adatok szerint egyébként megugrott a fiatalok felvételi kedve, mert 8,5 százalékkal többen jelentkeztek, mint 2020-ban, pedig azóta szigorították a követelményeket az emelt szintű érettségi kötelezővé tételével. Büszkeségre ad okot az is, hogy a magyar felsőoktatásban már csaknem negyvenezer külföldi hallgató tanul. Magyarország egyébként a GDP két százalékát fordítja felsőoktatásra, amellyel Európa élvonalában vagyunk. Nálunk az állam tizenkét félév ingyenes felsőoktatási tanulmányt biztosít mindenkinek, ez idő alatt akár több diploma is szerezhető.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom