Belföld

Csak a megszorításokat ismerik

Adóemelés, állami ellátások csökkentése – ez Gyurcsányék receptje

A 2008–2009-es válságkezeléssel szemben most nem a kormányzati megszorító politika az irányadó, hanem éppen ellenkezőleg, a munkahelyteremtés, a beruházások fokozott támogatása – közölte lapunk érdeklődésére a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a nemzeti konzultáció egyik kérdése kapcsán.

Csak a megszorításokat ismerik
Gyurcsány Ferenc,
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szóban forgó felvetés arra vonatkozik, hogy a kormány úgy erősítse-e meg Magyarországot, hogy alkotmányos védelmet ad a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsony adóknak és a nyugdíjaknak, hogy válságok alatt egyetlen kormány se vehesse el azokat az emberektől. A KINCS szerint a baloldal politikája az elmúlt húsz évben semmit sem változott, náluk a válságok kezelésére csak egy megoldás létezik: az adóemelés, a nyugdíjak és a családi ellátások csökkentése. Elég csak a korábbi szocialista-liberális kormány által elvett 13. havi nyugdíjra vagy az adókulcsok emelésére gondolni.

A KINCS szerint manapság újra előkerültek a rég jelszavak, amelyek arra mutatnak: meg kell védeni az igazságos teherviselést, a tisztes öregkort lehetővé tevő nyugdíjakat, valamint a visszakapott 13. havi nyugdíjat. Ennek a leghatékonyabb módja, ha az Alaptörvényben biztosítják ezeket a jogokat. A

baloldali politika egyszer már elszegényítette az embereket, hiszen a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya kormányzásuk alatt nem ment 28 százalék alá, és 2010-ben a magyar társadalom harmada ide tartozott. A súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya 2010-ben elérte a 23,4 százalékot, ami az elmúlt 11 év munkahelyteremtéseinek, családtámogatásainak köszönhetően nagymértékben csökkent. A szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya 2019-ben 17,7 százalék volt – fűzték hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Fontos a társadalmi konszenzus

ĀA nemzeti konzultáció által demonstrálni tudjuk az Európai Unió felé a magyar emberek értékítéleteit – mondta lapunknak Sótonyi Péter