Belföld

Érettségi: Az évtized legjobbját hozták a diákok

Kiválóan sikerültek az idei tavaszi érettségi vizsgák, az Oktatási Hivatal által közzétett eredmények szerint az elmúlt évtized legmagasabb átlagpontszámát érték el a fiatalok, és gyakorlatilag minden tantárgyból felülmúlták a korábbi évek teljesítményét. Összesen 113 ezer diák érettségizett.

Érettségi: Az évtized legjobbját hozták a diákok
Az érettségizők idén tavasszal gyakorlatilag minden tantárgyból felülmúlták a korábbi évek teljesítményét
Fotó: MH/Purger Tamás

Közzétette hétfő reggel az Oktatási Hivatal (OH) a tavaszi érettségi vizsgaeredményeit. Ahogy Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár közösségi oldalán rögtön beszámolt róla, az idei szezonban remekeltek a fiatalok, kimagasló eredmények születtek.

Maruzsa tájékoztatása szerint a pontszámok olyan magasak lettek, hogy elmondható: a kétszintű vizsgarendszer bevezetése óta a legjobb átlagot most érték el az érettségizők. Ismert, a közép- és emelt szintű vizsgákat 2005-ben választották ketté, elsősorban a felsőoktatási felvételihez való igazodás miatt.

A középszint az átlagos érettséginek felel meg, az emelt szint pedig a felsőoktatásba való bekerülést célozza meg, illetve az ottani eredményesebb tanulmányok folytatásához szükséges.

A tavaszi vizsgaszezon június 24-én zárult, a diákok összesen 320 ezer középszintű és 65 ezer emelt szintű érettségit tettek, mintegy háromezer vizsgabizottság előtt.

Összesen több mint 113 ezer maturáló vágott neki a megpróbáltatásnak, és legalább egy tárgyból mindenki emelt szinten próbálkozott, ami egyébként 2020 óta már a felsőoktatási felvételi előkövetelménye is.

Az OH összesítése szerint a diákok együttesen 324 ezer rendes vizsgát tettek le, emellett 38 ezer előre hozott vizsgát, csaknem 14 ezer szintemelőt és több mint ötezer ismétlőt, de  sokan próbálkoztak javító- és pótlóvizsgákkal is.

Érettségi bizonyítványt végül 67 976 fő vehetett át, és további 22 931 fő kapott úgynevezett érettségi tanúsítványt, ilyen jár például azoknak, akik csak egy-egy tárgyból mérették meg magukat.

Ami a végeredményt illeti, az összesített érettségiátlag 3,84 lett, ami nemcsak a tavalyi és tavalyelőtti 3,6 körüli eredményt múlja fölül, hanem az elmúlt évtized legjobb eredménye is egyben. Jól látszik, hogy a nehezebb vizsgatípussal ezúttal is a legjobb képességű tanulók próbálkoztak, hiszen míg a középszintű vizsgák összesített átlaga 3,72 lett, az emelt szintűeké 4,5.

Ha tantárgyanként vizsgáljuk meg az eredményeket, azt látjuk, hogy szinte valamennyi tárgyból jobban teljesítettek a diákok, mint korábban. Egyedül a magyar nyelv és irodalom átlagpontszám marad el hajszálnyival a tavalyitól, de az azt megelőző évek eredményeit így is sikerült felülmúlni.

Látványos a javulás 2021-hez képest történelemből, matematikából és idegen nyelvekből is, sőt, a természettudományos tárgyakból, biológiából, kémiából, fizikából is remekeltek a fiatalok, de ugyanez mondható el az informatikáról is. Az elmúlt öt év átlagához képest minden tárgyból pozitív eltérés látható.

Hogy néhány konkrét példát említsünk: történelemből a tavalyi 52-ről 61 százalékra javítottak a diákok, biológiából 53 százalék helyett most 62 százalék felett teljesítettek a fiatalok, az angol nyelvi eredmények pedig 64-ről 69 százalékra javultak.

Mindeközben az elégtelen vizsgák aránya csökkent: míg tavaly a vizsgák 1,26 százalékán buktak el a tanulók, most a próbálkozásoknak mindössze 0,98 százaléka volt sikertelen.

Maruzsa Zoltán szerint a felkészítés során a tanárok eredményes munkát végeztek, az érettségizők pedig kiválóan teljesítettek. Az államtitkár úgy vélte, a jó eredményhez az is hozzájárult, hogy két év kihagyás után idén ismét szerveztek szóbeli vizsgákat is. Emlékezetes: a járvány idején biztonsági okokból csak az írásbeliket tartották meg az iskolák.

Azok az érettségizők, akik egyetemre vagy főiskolára készülnek, csütörtökön tudhatják meg, hogy sikerült-e bejutniuk a felsőoktatásba, július 21-én állapítják meg ugyanis a szeptemberben induló képzések ponthatárait. Az adatok 20 óra körül kerülnek fel a Felvi.hu internetes oldalra, és országszerte több helyszínen szerveznek eredményváró rendezvényeket is.