Belföld

Ukrán fegyverekkel bukott le a bűnöző Rajkán

A szakértők régóta figyelmeztetnek, nem lehet jó vége annak, hogy az ukrán elnök, Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij a háborús helyzetre hivatkozva tavasszal bárkinek szabadon engedélyezte a fegyverviselést. A hozzáértők abban is biztosak voltak, hogy a Nyugatról segélyként érkező eszközök közül számos a feketepiac bugyraiban fog eltűnni.

Ukrán fegyverekkel bukott le a bűnöző Rajkán
2022. április 21-én egy Baden-Württemberg ben található településen, Heilbronn-ban lefoglalt illegális, fegyverarzenál
Fotó: DPA / AFP Christoph Schmidt

Csaknem két napon át, kedd reggeltől szerda késő estig tartott az szlovák Országos Bűnüldözési Ügynökség, a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és az Alsó-Ausztriai Regionális Bűnügyi Hivatal kábítószer-bűnözési osztálya (Landeskriminalamt Niederösterreich) közös, rendkívüli akciója D. Š. (37) rajkai házában - tudósít az Új Szó. Mint olvasható, az MMA-birkózóként ismert férfi testvérét bilincsben vitték el a Parketár fedőnevű rendőri akció keretében. Drogbiznisz miatt érkeztek a terrorelhárítók, de elképesztő dolgokat találtak.

A helyi hatóságok beszámolója szerint a rendőrök az ingatlanban hatalmas mennyiségű lőfegyvert, lőszert és robbanóanyagot foglaltak le, a mesterlövész puskáktól az automata lőfegyvereken, az úgynevezett géppisztolyokon, valamint számos rövid félautomata fegyveren át lőszerekig, beleértve a robbanóanyagokat is. Köztük a harci eszközök legújabb modelljei is előkerültek. A rendőrök Javelin rakétákat is találtak - ezek gyakorlatilag a legmodernebb, két ember által könnyen kezelhető harckocsi-elhárító eszközök. A tudósítás szerint néhány robbanóanyagot még a helyszínen hatástalanítottak a tűzszerészek.

Ukrán tengerészgyalogos gyakorolja a páncéltörő fegyver, más néven NLAW használatát, amelyet az ukrán hadsereg kapott Nagy-Britanniától
Ukrán tengerészgyalogos edz a Nagy-Britanniától kapott, vállról indítható elhárító fegyverrel
Fotó: EyePress via AFP

Az Új Szó szerint a „lekapcsolt” D. Š. a fegyverek eredetéről úgy nyilatkozott, azokat Nyugatról szállítják Ukrajnába, nemcsak a fronton harcoló hadsereg, hanem különféle fegyveresek, például a gyakorta fasiszta jelzővel illetett Azov-ezred számára. E zsoldosoknak különféle kapcsolataik vannak az alvilágban vagy a maffiában, így a gyilkos eszközök könnyen eljutnak a feketepiacra, onnan pedig vissza, Nyugatra. D. Š-t jelenleg Magyarországon tartják őrizetben.

A moszkvai sajtó régóta próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy az Ukrajnának számolatlanul szállított nyugati fegyverek egy nem jelentéktelen része gyakorlatilag szinte azonnal bűnözők kezébe kerül. Természetesen a kijevi vezetés és az EU meg a NATO irányítói hosszú ideig hevesen és folyamatosan cáfolták ezt, és úgy vélték, ez nem több, mint orosz propaganda. Azonban, mint a rajkai példa is jelzi, ez sajnos sokkal inkább a szomorú valóság, mint a mesék világába tartozik. A kevés különvéleményt megfogalmazók egyike Jürgen Stock, az Interpol egyik vezetője, aki már hetekkel a konfliktus kirobbanása után megpróbálta fölhívni erre a súlyos gondra a figyelmet. Az utóbbi egy hónapban annyi „finom” elmozdulás történt az ügyben, hogy a NATO és az EU tagállamai - bár továbbra is negligálják Moszkva figyelmeztetéseit - az Ukrajnának szállított fegyverek jobb nyomon követését kezdték szorgalmazni.

Lapunk rendőrségi és honvédségi forrásokból úgy értesült, a magyar hatóságok a háború kirobbanásának pillanatától komolyan veszik ezt a problémát. Ugyanakkor a helyzetünket nehezíti, hogy a fő csempészirány nem hazánkon, hanem sokkal inkább Lengyelországon és Szlovákián át vezet. Mindennek oka, hogy Magyarország semmiféle formában nem vesz részt az Ukrajnának szánt fegyverek szállításában. Korántsem mellékesen érdemes megjegyezni, a baloldali pártok az országgyűlési választások előtt többször hangoztatták, győzelmük esetén készek azonnal fegyvert szállítani Ukrajnának.

Kapcsolódó írásaink