Belföld

Jobbikos forgatókönyvek Jakab és élettársa bosszújáról

Az új elnök, Gyöngyösi lózungjának tartják jobbikos forrásaink, hogy az elnökválasztást követően béke lesz az olajfák alatt a Jobbikban, sőt a legtöbben Jakab Péter és élettársa, a „főtitkár asszony” bosszújának és kilépésének lehetőségét vetítették előre.

Jobbikos forgatókönyvek Jakab és élettársa bosszújáról
Fotó: MH/Purger Tamás

„Gyöngyösi Márton machiavellista személyiség, aki most békét hirdet az olajfák alatt, miközben a Jakab-ellenes puccsnak leginkább ő volt a szellemi vezetője. A Jobbikban azok az emberek, akik tanácsokat adnak Jakab Péternek, tudják ezt, ezért legalább annyira negatívak és bizalmatlanok Gyöngyösivel szemben, amennyire a jelenlegi elnök is velük szemben” – mondták jobbikos forrásaink, akik egybecsengően azt a forgatókönyvet valószínűsítik, hogy Jakab kilép majd a frakcióból, és új pártot alapít. Hozzátették, nem azért, mert maga bosszúálló lenne az ellene kifundált puccs miatt, a kigolyózását inkább élettársa, Molnár Enikő nem tudja megbocsátani.

Egy, a párt belső erőviszonyait közelről ismerő forrásunk szerint Jakabék pontosan tudják, hogy a Jobbik még megmaradt, általuk három százalékra taksált támogatottsága kizárólag Jakab Péternek szól, aki ezt ki is fogja használni, sőt a jelenlegi frakcióvezető többeket átcsábíthat a Jobbik-frakcióból a függetlenek közé.

Egyáltalán nem biztos az sem, hogy a két „irodista”, akik átvették listás parlamenti mandátumukat, annak visszaadásáról szóló írásos nyilatkozatuk ellenére megteszik azt. Ez már Jakabnak sem érdeke – tették hozzá. Ráadásul az egyik alvó mandátum birtokosa az informatikai igazgató felesége, márpedig az informatikai vezetőt a Jakab ellen lázadók Molnár Enikő kabinetfőnökkel együtt kitiltották a Jobbik elnökségi üléséről – így indult a puccskísérlet, ami aztán Jakab Péter lemondásához vezetett.

Ha valaki kilép a frakcióból, képviselői ellátmányként havonta hétmillió forintot is magával visz, ami – egyéb kiegészítésekkel – egy parlamenti ciklus során négyszáz-millió forinttal rövidítené meg a Jobbik-frakció forrásait. Ha Jakabnak további követői is lennének, az már nagyon súlyosan érintené a frakció erőforrásait. A helyzetet nyilvánvalóan bonyolítja az is – magyarázták –, hogy az elnökségből többen is pályáznak a két alvó mandátumra, például Ander Balázs alelnök, aki visszalépett az elnökválasztáson Gyöngyösi javára, valamint a puccsot kirobbantó Potocskáné Kőrösi Anita ügyvezető elnök is.

Az új elnök, Gyöngyösi Márton egyértelművé tette, hogy „rákényszerülnek” a baloldallal történő összefogásra, ám ezt igencsak árnyalná Jakab Péter – no meg vele együtt a hívei – kilépése és Jakab vezetésével egy új párt létrehozása – fejtették ki forrásaink. Hangsúlyozták: Gyurcsány egy ilyen helyzetben a létező támogatókkal bíró Jakab Péterrel fogna össze, és nem a zsidók listázásáról beszélő Gyöngyösivel, akit a zsidó világszervezet a föld hetedik legantiszemitább embereként tart nyilván. „Ezt a bélyeget Gyöngyösiről csak egy plasztikai műtét és egy névváltoztatás tudná eltüntetni” – mondta forrásunk, és ez a megbélyegzés nyilvánvalóan taszítaná az ellenzéki összefogás többi pártját is, ha a Jobbikot Gyöngyösi Márton jelenítené meg.

Kapcsolódó írásaink

Máris megkezdődött a szerecsenmosdatás

ĀBaráti interjúkkal öleli keblére a baloldali sajtó a Jobbik újdonsült vezetőjét. Gyöngyösi Márton a HVG-ben azt fejtegette, már bizonyította, hogy nem antiszemita, az ATV-ben pedig azt, hogy az ideológia soha nem lehet öncélú