Belföld

Nem tisztázott, miből építette budai villáját Tordai Bence

Nemcsak hogy engedély nélkül épülhetett Tordai Bence százmilliós villája, de a baloldali politikus vagyonnyilatkozata alapján az sem tisztázott, honnan volt erre fedezete.

Nem tisztázott, miből építette budai villáját Tordai Bence
Tordai Bence
Fotó: MH/Purger Tamás

Elsőként a Metropol számolt be róla, hogy Tordai Bence országgyűlési képviselő, a Párbeszéd frissen megválasztott társelnöke a hatóságok megtévesztésével, engedély nélkül építhetett egy mintegy 150 millió forint értékű villát a lap információi szerint.

Most újabb probléma merült fel, hiszen Tordai 2018 óta parlamenti képviselő, így vagyonnyilatkozatot kell tennie. Ezekben a nyilatkozatokban már szerepel a II. kerületi ingatlan, de a pénzmozgásokat és a megtakarításokat nézve korántsem látunk ilyen mértékű összegeket. Vagyonnyilatkozatából mindössze annyi látható, hogy a képviselő megtakarításai eltűntek, és egy körülbelül 20 millió forintos lakáshitelnél adóstársként van feltüntetve. Az üggyel kapcsolatban a Hirado.hu több kérdést is küldött a képviselőnek. Azt szerették volna megtudni, hogy a szóban forgó ház mikor készült el pontosan, milyen összeggel zárult a kivitelezés, valamint milyen engedélyezési folyamaton ment át, azonban válaszokat egyelőre nem kaptak. 

Tordai 2016-ban vett telkén állt egy régi parasztház, a baloldali politikus lényegében e mögé „bújva„ kezdte el kijátszani az építési előírásokat. Mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt, ezért hát úgy döntött, megtéveszti a hatóságokat.

Azzal tévesztette meg a hatóságokat, hogy csak felújítja az eredeti házat, miközben csalárd módon teljesen lebontatta, és a helyére egy vadonatúj villát épített: a régi parasztház helyére egy modern, új, kacsalábon forgó, emeletes épületet. Aztán fogta magát és önkényesen beköltözött az épületbe.

Tordai vadonatúj háza
Tordai vadonatúj parasztháza
Fotó: Metropol

A politikus cáfolta, hogy ne lett volna engedélye. A képviselő kiemelte: az épületre nem vettek fel sem csokot, sem hitelt, újlipótvárosi lakásuk eladásának árából tudták azt megvásárolni és „felújítani”. Ugyanakkor arról a képviselő nem beszélt, hogy mennyiért adták el a szóban forgó újlipótvárosi ingatlant, és az új ház pontosan mennyibe került.

A hatóságokat megtévesztve, engedély nélkül épített 150 milliós luxusvillát Budán Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési frakcióvezetője - közölte a Fidelitas szóvivője szombaton a Facebookon.

Ozsváth Kálmán a videóban azt mondta: míg Tordai Bence „a baloldal egyik legaktívabb képmutatójaként” mások házának lebontását követeli, nadrágszíj-meghúzásra és takarékosságra szólítja fel a magyarokat, addig ő a hatóságokat becsapva 150 milliós luxusvillát épített, amely - az ellenzéki politikusnak a videóban elhangzó szavai szerint - „nagyon szerény családi ház”.

Az említett ingatlan előtt - transzparenseket és táblákat tartó aktivisták között - Belle Martin, a szervezet II. kerületi tagja arról beszélt, hogy a ház minden, csak nem egy felújított parasztházból lett szerény családi ház. Bizonyítja ezt az építkezésen vezetett e-napló is, amelyből „egyértelműen kiderül”, hogy a felújítás helyett a parasztházat lebontották és egy modern, új épületet húztak fel a helyére - tette hozzá.

Tordai Bence medencés luxusháza engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, ezért le kell bontani - hangsúlyozta Belle Martin.

A videóban a Fidelitas felszólította Tordai Bencét, adjon magyarázatot arra, miért tévesztette meg a hatóságokat.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink