Belföld

„A háborús energiaválság és gazdasági válság csak akkor szűnik meg, ha béke lesz”

A háborús energiaválság és gazdasági válság csak akkor fog megszűnni, ha béke lesz – erről a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos beszélt csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„A háborús energiaválság és gazdasági válság csak akkor szűnik meg, ha béke lesz”
Németh Szilárd szerint a háborús energiaválság és gazdasági válság csak akkor szűnik meg, ha béke lesz
Fotó: MH/Purger Tamás

Németh Szilárd hozzátette: Magyarország kezdetektől a béke pártján áll, sem fegyvert, sem katonát nem küld a háborúba, mert már akkor is látszott, hogy mindennek súlyos következményei lesznek.

A brüsszeli szankciós csomaggal összefüggésben azt hangsúlyozta: miközben a gáz ára az egekben van, és már az is kérdés, hogy Európában lesz-e gáz télen, még mindig „néhányan lökdösik ezt a gázembargós csomagot”.

A kormánybiztos szerint a kormány részéről gőzerővel folyik a küzdelem és a felkészülés, egy komplex programot indítottak, amelynek nemcsak a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő támogatása a része, hanem az is, hogy megbízták a külügyminisztert több földgáz beszerzésével, újraindítják a lignitbányászatot, a Mátrai Erőművet, és kezdeményezik a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, továbbá tűzifaprogrammal is segítik az embereket, és energiakiviteli tilalmat vezettek be.

Németh Szilárd az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy a háború és „az elhibázott brüsszeli szankciós politika” következtében a második világháború óta nem volt olyan mély válságban Európa, mint amibe most jutott.

„Nem a béke mellett van Brüsszel, az összes intézkedés gyakorlatilag a háború fenntartását idézte elő, és ennek vannak következményei” – fogalmazott utalva az energiaválságra.

Hangsúlyozta: Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol a háztartásokat a rezsicsökkentés védi. Példaként említette, hogy egy átlagfogyasztó háztartás, ha világpiaci árat fizetne, 182 ezer forintot fizetne az áramért és a gázért, ezzel szemben 24 ezret fizet.

Meglehetősen átverős képpel próbál a rezsicsökkentés ellen hergelni egy Facebook-oldal, úgy próbálja beállítani a meghozott intézkedést, mintha teljesen megszűnt volna a támogatás.  

Az ábra azt a benyomást kelti, mintha a teljes rezsicsökkentés megszűnt volna, pedig az átlagos fogyasztásig érvényesül a kedvezmény. A szöveget olvasva úgy tűnik, mintha mindenkire már a piaci ár vonatkozna, pedig a valóság az, hogy a rezsicsökkentés továbbra is életben van azoknál is, akik az átlagfogyasztáshoz képest többet használnak, és a piaci árat a többletfogyasztás után kell kifizetniük.

Átverős kép terved a Facebookon
Átverős kép terved a Facebookon
Fotó: Origo

Kapcsolódó írásaink

Gulyás: A magyar kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet

ĀAz átlagfogyasztásig tehát továbbra is mindenki havi közel 159 ezer (évi 1,9 millió ) forintot spórol meg a rezsicsökkentéssel - Míg egy katás havi 50 ezer, egy ápolónő átlagosan 184 ezer forint adót fizet - Mutatjuk a kormány legújabb döntéseit!