Belföld

Újabb leszerepelt baloldali arc a Városházán

Karácsony Gergely mellett már főpolgármestersége kezdete óta hemzsegnek a baloldal levitézlett politikusai és háttéremberei különböző posztokon. Közülük az egyik most éppen kivezetné a gázt a magyar háztartásokból záros határidőn belül, eközben új igazolás is történt: a fővárosi kommunikáció vezetője a korábban általa is támogatott Márki-Zay Péter sajtósa, Simon András lesz.

Újabb leszerepelt baloldali arc a Városházán
Simon András (balra) korábban Márki-Zay Péter sajtósa volt
Fotó: Youtube/Márki-Zay Péter

Már a 2019-es önkormányzati választás után nem sokkal látható volt, hogy a városháza Karácsony Gergely vezetése alatt vonzza a baloldal leszerepelt politikusait és háttérembereit. Simon Gábor sem kivétel, hiszen hosszú pályafutása alatt dolgozott a TV2-nél, majd a Magyar Televízió műsorokért felelős alelnöke lett, dolgozott a Magyar Telekom és a Magyar Nemzeti Bank vezető munkatársaként, később pedig az ATV-n kapott saját műsort és került vissza a képernyőre. Innen aztán 2021 decemberével távozott, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kampányát támogassa. A bukás után természetesen valahol dolgoznia kell, így Simon innentől a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója lesz.

Az ATV különösen érdekes, hiszen ugyaninnen igazolt a Demokratikus Koalícióhoz Kálmán Olga, aki jelen pillanatban parlamenti képviselő, előtte azonban a volt DK-s főpolgármester-helyettes Gy. Németh Erzsébet tanácsadója volt a városházán. Szintén a sajtó berkein belülről érkezett a városházára Jámbor András korábbi „független” újságíró, innen került az Országgyűlésbe a Párbeszéd színeiben.

Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy Karácsony Gergely tanácsadójaként tevékenykedett Gál J. Zoltán is, aki politikai karrierjét Medgyessy Péter alatt kezdte, míg végül a Gyurcsány Ferenc vezette kormányban államtitkár lett. Jávor Benedek ugyan nem tanácsadó, de ő is jelentős pénzhez jut a baloldali vezetésnek hála, hiszen ő a főváros brüsszeli képviseletének a vezetője. Hasonló munkakör jutott Korányi Dávidnak is, ő New Yorkból látja el tanácsokkal Karácsony Gergelyt mint városdiplomáciai főtanácsadó.

Az Origo egy múlt év végi közérdekű adatigénylés során megtudta, hogy a tanácsadókat nem a főpolgármester és a főpolgármester-helyettesek alkalmazzák, hanem úgynevezett közszolgálati jogviszony keretében a Főpolgármesteri Hivatal foglalkoztatja őket. Ezekből az alkalmazottakból a hivatal tájékoztatása szerint 2021-ben 54 fő volt, ebből kilépett év közben nyolc személy. Az átlag bruttó éves fizetésük ezeknek a tanácsadóknak az adatigénylés pillanatában 7 632 228 forint volt, ezeknek egy része viszont biztosan emelkedett márciusban a Magyar Nemzet információi szerint. Volt akinek ötven, de olyan is volt, akinek majdnem száz százalékkal nőtt a bérezése.

Ámon Ada is a főpolgármester tanácsadójaként tevékenykedik, emellett a környezetügyi főosztály vezetője is, viszont ő külön figyelmet érdemel a dugóktól tarkított jelenlegi miliőben. Ő volt az, aki szakmai segítséget nyújtott a Závecz Research baloldali kutatócég vezetőjéhez, Závecz Tiborhoz köthető Egyensúly Intézet Hogyan érjük el a klímasemlegességet című kutatásához. Ez az a tanulmány rengeteg olyan intézkedést és ötletet tartalmaz, amit a főpolgármester Brüsszelből szeretne honosítani a fővárosba. Az intézkedések között megtaláljuk az európai karbonadót, ami a családos háztartásokat érzékenyen érintené, a parkolási díjak további emelését, valamint az üzemanyagár-növelést és az autók városból való kitiltásának ötletét is. A tanulmány legrémisztőbb része azonban az a követelés, miszerint 2026 és 2034 között minden háztartás konyhájából vezessék ki a gázt, illetve arra is van javaslat, hogy 2025-től legyen tilos a gáz bekötése az új épületekbe.

A baloldali intézet ezzel lényegében 2030-ig 200 ezer háztartást egyszerűen leválasztana a gázhálózatról. Amon egyébként Karácsony Gergely régi bizalmasa, az általa vezetett Energiaklub 2015-ben és 2016-ban összesen 145 ezer dollár, mintegy 37 és fél millió forint támogatásban részesült Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatától. Nem csoda tehát, hogy az elmúlt időben felerősödtek az autós közlekedés ellen kampányoló brüsszeli visszhangok a városházán.

Az új igazolásnak, Simon Andrásnak a segítsége el is kellhet a városházán Karácsony Gergelynek, hiszen ahogy a Fidesz–KDNP budapesti frakciója fogalmazott a hír kapcsán: „Karácsonynak is igazi profira van szüksége, hogy semmittevését PR-trükkökkel leplezzék?” Emellett reagálásukban megjegyezték: „Természetesen a kizsigerelt fővárosi önkormányzatnak ilyenekre mindig van pénze.” A kormánypártok fővárosi frakciója remek példával illusztrálta, mit is ért a semmittevés PR-trükkjei alatt.

Mint lapunk is megírta, Karácsony Gergely egy már tavaly sem működő ötletének futott neki újra, az úgynevezett pihenőparkosításnak. A tavalyi évben a pesti alsó rakpartot parkosították dézsás cserjék segítségével, azonban az embereknek a legnagyobb melegben értelemszerűen nem akaródzott a forró aszfalton, cserepes növények között piheni. A most a Lánchíd felújítása miatt lezárt budai alsó rakparton azonban a főpolgármester újra nekifut a megvalósításnak.

Egyelőre a pihenőpark a gyakorlatban újra dézsás növényeket jelent, és ahogy azt a Fidesz Budapest is megjegyzi, mindezt az építkezés közepette, a porban és a zajban. Az intézkedés kapcsán a frakció megkérdezte: „Az ilyen nevetséges PR-trükkök vajon hány millió forintba kerülnek a budapestieknek? Hiszen csak a növények beszerzése, szállítása, gondozása is erőforrásokat igényel. Tényleg nincs jobb helye ennek a pénznek?” Azt mindazonáltal hangsúlyozták: „Szerintünk bőven vannak olyan valódi problémák a városban, amelyek megoldásra várnak az ilyen látszatintézkedések helyett.”

Kapcsolódó írásaink