Belföld

Karácsony bizalmasa még a főzéshez használt gázt is elvenné az emberektől

Megszüntetné a sütés-főzésre használt gázt Karácsony Gergely klímaügyi főtanácsadója –  írja az Origo az Egyensúly Intézet tanulmánya alapján, amelynek kidolgozásában Ámon Ada, a főpolgármester klímaügyi főtanácsadója és a környezetügyi főosztály vezetője is kulcsszerepet vállalt.

Karácsony bizalmasa még a főzéshez használt gázt is elvenné az emberektől
A főpolgármester, aki nem a lakosok érdekeit nézi
Fotó: MH/Katona László

A szélsőséges brüsszeli ötletek és kritériumok gyűjteményeként értékelhető az Egyensúly Intézet júniusban készített tanulmánya, amelyben az ukrajnai háború miatt kialakult energiaválság és a klímavédelem kapcsán fogalmaztak meg javaslatokat - írja a Mediaworks Hírcentrum.

Ez alapján többek között kivezetnék a főzési célú lakossági gázhasználatot, de drágulna az üzemanyag is. A Hogyan érjük el a klímasemlegességet? című tanulmány egyik legfőbb követelése, hogy 2026-ig szüntessék meg a gázszolgáltatást az azt csak sütésre-főzésre használó mintegy 300 ezer háztartásban. A célok között szerepel az is, hogy 2026 és 2034 között minden háztartás konyhájából vezessék ki a gázt, és arra is javaslatot tesznek, hogy 2025-től legyen tilos a gáz bekötése az új épületekben.  Az intézet 2030-ig 200 ezer háztartást egyszerűen leválasztana a gázhálózatról.

A cikk szerint a tanulmányban szerepel a karbonadó bevezetése is, amivel megsarcolnák a családi autókat és lakásokat. Emelnék továbbá a parkolási díjat, a növelnék az üzemanyagok árát, illetve kitiltanák az autókat a belvárosokból, amit azzal érnének el, hogy bevezetik az úgynevezett  „tiszta zónákat„, vagyis olyan védett belvárosi körzeteket, ahová a legszennyezőbb autók nem vagy csak magas díjak ellenében hajthatnak be.

Hozzátették, Ámon Ada a főpolgármesternek régi bizalmasa és jó barátja, illetve 2019-ben „a Karácsony-féle árnyékkormány zöldminisztere volt”. 

Kapcsolódó írásaink