Belföld

Márki-Zay Péter: Igenis érezni kell az energiaár-növekedést

Kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra – tanácsolta a magyaroknak Márki-Zay Péter még nem is olyan régen, de baloldali politikusok egész sora adott már „jobbnál jobb” tanácsokat.

Márki-Zay Péter: Igenis érezni kell az energiaár-növekedést
Márki-Zay: Egy biztos, tehát, hogy a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fönntartani
Fotó: MH/Török Péter

Amint arról korábban beszámoltunk, Surányi György volt jegybankelnök szerint meg kell szüntetni a rezsicsökkentést és a benzinárstopot. A baloldal kedvelt közgazdásza, akit Friderikusz Sándor faggatott, azt tanácsolta a magyaroknak, hogy elég, ha a lakást 19 fokra fűtik fel, míg az autópályán ne nyomják tövig a gázpedált. 
Surányi azonban nincs egyedül eszelős ötleteivel, véleményével a baloldalon. Márki-Zay Péter szerint az EU-ban sehol nincs, és ez utóbbi a baloldal modellje. „Nyilvánvalóan az Európai Unióban sehol máshol nincs sem rezsicsökkentés, sem hatósági benzinár, és mégis boldogabb, fejlődőbb, gazdagabb országok. Tehát a mi modellünk az az Európai Unió. De ezeket az intézkedéseket – azt is elmondtam már – nem lehet úgy kivezetni, pontosan a lakossági elégedetlenség miatt. Tehát ezt nem lehet egyik lépésről, egyik napról a másikra megszüntetni” – nyilatkozta Márki-Zay Péter idén márciusban az egyik heti élő bejelentkezése alkalmával. 

A 2022-es országgyűlés választás baloldali miniszterelnök-jelöltje szerint a rezsicsökkentést sem szeretnék fenntartani: „Egy biztos, tehát, hogy a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fönntartani” – mondta tavaly novemberben Márki-Zay egy másik heti élő bejelentkezése során.
A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a rezsicsökkentés fenntarthatatlan. „Amikor a világpiaci árak alacsonyabbak voltak, mint a befagyasztott rezsi, akkor a különbözetet nem adták oda a fogyasztóknak. Most, amikor a piaci árak magasabbak, akkor a különbözetet a magyar állampolgárok fogják megfizetni, hiszen a kormány veszteségessé teszi azokat a közműcégeket, amelyeket adófizetők pénzéből kell majd megmenteni – ezt tették a víziközmű-cégekkel is. A valódi rezsicsökkentés a meg nem termelt, el nem fogyasztott energia, amely fenntartható, és nem terheli az adófizetőket sem” – áll egy tavaly novemberi Facebook-bejegyzésében.  
Márki-Zay Péter szerint a rezsicsökkentés felelőtlen lépés, és baj, hogy nehéz megszüntetni. Úgy látja, „az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni”.

Tavaly októberben, amikor Dobrev Klárával vitázott egy Greenpeace-es eseményen, úgy fogalmazott: „A rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is.” 
Márki-Zay Péter úgy vélekedett: igenis érezni kell az energiaár-növekedést. „Tehát ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést. Azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra, mert végül is mindent a fogyasztókra… Persze, a kibocsátó fizet, de az be fog épülni az árba. A végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizet, meg, hogy nem az ember fizeti meg. Ez egy populizmus.” 

Emlékezetes volt Márki-Zay Péternek az a megnyilvánulása is, amelyre 2020 őszén, a Gellért Szállóban ragadtatta magát. „Micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze, lehet rezsit csökkenteni: le kell szigetelni a házakat” – tanácsolta a magyaroknak.

Dávid Ferenc, a DK politikusa szerint is a rezsicsökkentést bírálta. „A rezsicsökkentés kérdése, ez így tarthatatlanná válik, és egyre inkább tarthatatlanabbá fog válni, ahogy késlekednek az európai uniós pénzek” – fogalmazott az ATV Egyenes Beszéd című műsorában idén áprilisban, már a gyalázatos baloldali országgyűlési vereséget követően. Persze nem is lehetne más véleményen, ha a párt vezetője, Gyurcsány Ferenc az Origónak nyilatkozva a rezsicsökkentést egyszerűen „hülyeségként” jellemezte.

„A rezsicsökkentés egy politikai termék volt, ami a szocialista időket idézte és teljesen mellőzött minden piaci logikát. (…) Rezsicsökkentés helyett mi évi 100 000 lakás energetikai korszerűsítését tűztük ki célul” – vélekedett Tompos Márton, a Momentum politikusa tavaly szeptemberben a VI. kerület lapjában.

Mellár Tamás (Párbeszéd) úgy vélekedett: azt gondolja, hogy a későbbiekben a kormány is rá fog majd arra mindenképpen szorulni, hogy „valami jelentős módosításokat” hajtson végre, mert „ez a fajta rezsicsökkentés a továbbiakban nem tartható”, szerinte ez teljesen egyértelmű, és teljesen nyilvánvaló. „Tehát a benzinárat föl kell emelni, nyilván a hatósági árakat is, és ha ezeket fölemeli, akkor ez egy magasabb inflációt fog mindenképpen okozni” – ajánlotta idén áprilisban az ATV-n.
 
 

Kapcsolódó írásaink