Belföld

Szijjártó: A brüsszeli politika miatt virágzik az embercsempész biznisz

A gazdasági válságról, inflációról és megszorításokról beszéltek a baloldali felszólalók az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtt, Dömötör Csaba államtitkár szerint a baloldal 1995 óta retro rádiózik, folyamatosan berakják a Nagy megszorítások című számot, de ez lejárt lemez, a választási eredmények is azt mutatják, hogy a magyarok nem szívesen hallgatják.

Szijjártó: A brüsszeli politika miatt virágzik az embercsempész biznisz
Törvényeink semmibevételével, erőszakos módon próbálnak betörni az illegális migránsok, felfegyverezték őket, és már használják is a fegyvereket. Ez elfogadhatatlan, semmi keresnivalójuk nincs itt ezeknek az embereknek, akárhogy is nyomják őket ránk a Soros-féle NGO-k - mondta Szijjártó Péter
Fotó: MH/Purger Tamás

A baloldal visszatérő mániája az adóemelés, ezt bizonyítják az erre vonatkozó módosító javaslataik, a városokban élőket meg dugódíjjal sarcolnák. Ha lenne jele a megszorításoknak, azt kirakhatnák a kitűzőjükre – vágott vissza Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a szocialista Vajda Zoltánnak, aki napirend előtti felszólalásában kiabálva azt követelte, hogy a kormány készítsen új költségvetést, mivel szerinte a mostani tervezet „álomvilágra épül”, „a forint lassan játékpénzzé válik”.

Dömötör rámutatott: a baloldal eltörölné a rezsicsökkentést, adókat emelnének, megszorításokat vezetnének be, nyíltan lobbiznak azért, hogy hazánk ne kapja meg a neki járó uniós pénzeket. A kampányban azt mondták, ha a Fidesz győz, majd nem jönnek az uniós pénzek, vagyis tudták, hogy ez lesz a bosszú eszköze – idézte fel az államtitkár. Hozzátette: van, ami nem változik, a baloldal képtelen az ország érdekeit nézni.

Az európai gazdaság egén sötét fellegek gyűltek össze, az ok egyértelműen a háborús infláció - hangsúlyozta Dömötör Csaba
Az európai gazdaság egén sötét fellegek gyűltek össze, az ok egyértelműen a háborús infláció - hangsúlyozta Dömötör Csaba
Fotó: MH/Purger Tamás

Arató Gergely (DK) szintén emelt hangon a válságról hadart, kvázi refrénként alkalmazva, hogy „a Fidesz tönkretette az országot”, s ebben szerinte „Orbán Viktor egyszemélyes felelős”. „A kormány álljon félre” – sürgette, hazugságnak minősítve a háborús inflációt. A gyurcsányista képviselő annyira lendületbe jött, hogy azt mondta: „Támogassák az Európai Unióba való... abba benne vagyunk... támogassák az Európai Ügyészségbe való belépést...” Dömötör Csaba válaszában emlékeztetett arra, hogy a baloldali válságkezelés alatt hét százalékkal csökkent a gazdaság, most hét százalékkal nőtt, és idén is jelentős növekedéssel számolhatunk, továbbá rekordszinten van a foglalkoztatottság.

„Az európai gazdaság egén sötét fellegek gyűltek össze, az ok egyértelműen a háborús infláció” – hangsúlyozta. – A gáz ára hatszorosára, az áramé ötszörösére nőtt, ezt ne tagadják el. Az államtitkár a szomszédos országok inflációs adatait sorolta, majd megjegyezte, ezt a baloldal is tudja, csak megpróbálják félrevezetni a közvéleményt. Európa fizeti meg a háború árát, de a kormány árstopok fenntartásáról döntött, meg fogjuk védeni a rezsicsökkentést.

„Önök megszorításokat és adóemelést szeretnének, még az adót is megadóztatnák, mi az extraprofitot vesszük célba, önök a családokat terhelnék” – fűzte hozzá Dömötör. Úgy vélte, a baloldal annyiszor támadta a rezsicsökkentést, hogy az bekerülhetne a rekordok könyvébe. A baloldal „1995 óta retro rádiózik, folyamatosan berakják a Nagy megszorítások című számot, de ez lejárt lemez, a választási eredmények is azt mutatják, hogy a magyarok nem szívesen hallgatják” – fogalmazott az államtitkár.

Gelencsér Ferenc (Momentum) azt fejtegette, nem a háború miatt romlik a nemzeti valuta, hanem mert bizalmi válság van, a piac nem bízik a magyar kormányban. A Gyurcsány-párt ifjúsági tagozatának képviselője kormányválságot emlegetett és a Magyar Nemzeti Bank elnökének leváltását javasolta, valamint „békekötést”, „szorosabb együttműködést” az Európai Unióval a szankciók terén.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára úgy vélte, csupán a baloldal álma, vágya, hogy ne legyen bizalom az ország iránt, a befektetők ne adjanak pénzt, az ország ne tudjon működni. Nincs bizalmi válság – szögezte le Tállai, hozzáfűzve, valóban nehéz helyzetbe került az ország, hiszen a háború egész Európára hatással van. „Megvédjük a magyar családokat, megvédjük a magyar embereket, hogy ne veszítsék el a munkájukat” – hangoztatta az államtitkár.

A KDNP frakcióvezetője, Simicskó István arról beszélt, hogy Brüsszelben újabb és újabb szankciókban gondolkodnak, de ezt Oroszország jól orvosolja, míg „Európa a vesztes csapat kispadján van”. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: Az Unió és az egész kontinens több olyan kihívással néz szembe, amelyekből egy is sok lenne. A biztonsági kihívások egyike az energiabiztonság, ami már megkérdőjeleződött a tavalyi év végén. Az áremelkedés térdre tudja kényszeríteni az európai gazdaságokat. A magyar kormány még csak tárgyalni sem hajlandó a gázembargó kérdéséről – hangoztatta a miniszter.

Kósa Lajos: A Frontex inkább egy utazási irodára hasonlít, amely prospektusokat osztogat a migránsok között
Kósa Lajos: A Frontex inkább egy utazási irodára hasonlít, amely prospektusokat osztogat a migránsok között
Fotó: MH/Purger Tamás

Kósa Lajos (Fidesz) elmondta, kettős nyomás alatt vannak határaink, Ukrajna felől háború elől menekülők, a déli határoknál erőszakos illegális migránsok, és az Uniótól semmilyen érdemleges segítséget nem kapunk, csak a szavak szintjén szolidáris az EU. „A Frontex inkább egy utazási irodára hasonlít, amely prospektusokat osztogat a migránsok között”. Az illegális migránsok fegyverrel is támadják az ott szolgálatot teljesítőket, ezért a Fidesz-frakció messzemenőkig támogatja a határvadász alakulatok felállítását.

Szijjártó Péter úgy értékelt, „emberfeletti munka” folyt az elmúlt hét évben a déli határnál az erőszakos betörési kísérletek megakadályozására. A számok drámaian alakulnak, idén eddig 114 ezer migráns próbálkozott, tavaly ugyanebben az időszakban a 48 ezret sem érte el a számuk.

„Törvényeink semmibevételével, erőszakos módon próbálnak betörni, felfegyverezték őket, és már használják is a fegyvereket. Ez elfogadhatatlan, semmi keresnivalójuk nincs itt ezeknek az embereknek, akárhogy is nyomják őket ránk a Soros-féle NGO-k. A megengedő brüsszeli politika miatt virágzik az embercsempész biznisz. Ezt az üzleti modellt úgy lehet letörni, ha világossá tesszük, hogy Magyarországra csak szabályosan lehet bejönni” – közölte Szijjártó.