Belföld

Városi úri­gyereknek tartják Gyöngyösit

Gyöngyösi jobboldali, sőt konzervatív, Európa-barát fordulatot ígér Jobbikban, ám senki nem akar hinni a zsidókat egykor listázni akaró új pártelnöknek.

Városi úri­gyereknek tartják Gyöngyösit
Gyöngyösi Márton
Fotó: MH

Európa-barát, értékelvű és saját elveit felvállaló Jobbikot ígért Gyöngyösi Márton, a Jobbik új elnöke tegnap az M1 Ma reggel című műsorában. Sőt, egy Európa-párti, nemzeti-keresztény-konzervatív néppártot szeretne – tette hozzá, s amikor a riporter visszakérdezett, hogy korábban a Jobbik még euroszkeptikus volt, azt felelte, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán”. Gyöngyösit egyébként a Jobbikban „városi úrigyereknek” tartották mindig is, mondta egy forrásunk, szerinte Gyöngyösi egyáltalán nem ismeri a vidéki jobbikosok lélektanát, s miután a párt Budapesten nem is nagyon létezik, támogatottsága nagyon szerény, a párttagság értetlenül fogadta megválasztását.

Gyöngyösi egyébként a „béketeremtés” ígéretével érkezett az elnöki posztra, Jakab Péterrel is együtt kíván működni, ám amikor arról kérdezték, hogy a bukott elnök marad-e frakcióvezető, kitért a válasz elől, azt felelte, hogy ez a frakció dolga. Ugyanakkor Jakab a kongresszusról élettársával, Molnár Enikő „főtitkárasszonnyal” sértődötten távozott, majd azt ígérete, „új vízekre evez”, ez pedig nem annak a jele, hogy kiegyezne az új elnökkel.

„Az egész Jobbik egy mese” – ez már Murányi Levente ötvenhatos forradalmár, a Jobbik korábbi alelnökének véleménye a pártban történtekről. Az egykori országgyű­lési képviselő megállapította: már az egész párt csak a pénzről szól. A Jobbik korábbi és jelenlegi elnökéről közölte, mindkettő alkalmatlan. Jakab Péter azért, mert nem ért a politikához, „tök hülye hozzá”. Gyöngyösi Márton viszont egyenesen ellenség, „a nemzet ellensége”.

Több forrásunk is arról beszélt, a párt öngólt lőtt azzal, hogy nem Ander Balázst, hanem Gyöngyösi Mártont választotta elnökké, mivel a zsidó szervezetek sohasem fogják elfelejteni azt, amit 2012-ben a zsidók listázásáról a parlamentben mondott Gyöngyösi. „Sosem tartoztunk azok közé, akik elhitték, hogy a Jobbik megváltozott. A Jobbik név maga olyan folytonosságot fejez ki a párt történetének nyíltan rasszista és antiszemita megnyilvánulásokban gazdag éveivel, ami hitelteleníti a párt utóbbi időben vitt mérsékelt irányvonalát.

Ezt az álláspontot támasztja alá Gyöngyösi Márton elnökké választása is” – nyilatkozta Köves Slomó, az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija a Magyar Nemzetnek. Gyurcsány Ferenc DK-elnök korábban az Országgyűlésben úgy vélekedett Gyöngyösi szavairól: „Az ördögöt ma neonácizmusnak hívják, amelynek a képviselőjét Jobbiknak nevezik Magyarországon.”

Kapcsolódó írásaink

Jobbikos forgatókönyvek Jakab és élettársa bosszújáról

ĀAz új elnök, Gyöngyösi lózungjának tartják jobbikos forrásaink, hogy az elnökválasztást követően béke lesz az olajfák alatt a Jobbikban, sőt a legtöbben Jakab Péter és élettársa, a „főtitkár asszony” bosszújának és kilépésének lehetőségét vetítették előre

Máris megkezdődött a szerecsenmosdatás

ĀBaráti interjúkkal öleli keblére a baloldali sajtó a Jobbik újdonsült vezetőjét. Gyöngyösi Márton a HVG-ben azt fejtegette, már bizonyította, hogy nem antiszemita, az ATV-ben pedig azt, hogy az ideológia soha nem lehet öncélú