Belföld

Máris megkezdődött a szerecsenmosdatás

Baráti interjúkkal öleli keblére a baloldali sajtó a Jobbik újdonsült vezetőjét. Gyöngyösi Márton a HVG-ben azt fejtegette, már bizonyította, hogy nem antiszemita, az ATV-ben pedig azt, hogy az ideológia soha nem lehet öncélú.

Máris megkezdődött a szerecsenmosdatás
A „tetűcsúszdázós” Bíró László és az „européer” Gyöngyösi Márton
Fotó: Gyöngyösi Márton Facebook-olda

Amint arról beszámoltunk, Gyöngyösi Márton EP-képviselőt választotta a Jobbik elnökévé szombaton a párt kongresszusa. Gyöngyösi valódi nemzeti és valódi konzervatív párt építését ígérte, Európa-párti, értékelvű, önazonos, a saját elveit felvállaló Jobbikot. A megfogalmazás – a párt alapító okirata, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali szövetségbe való betagozódásuk, illetve politikusaik, köztük az új pártelnök korábbi tetteit és nyilatkozatait tekintve – egészen szürreális.

Emlékezetes, Gyöngyösi Márton 2012-ben egy országgyűlési felszólalásában arról beszélt, szerinte listázni kellene a zsidó származású képviselőket. Ezzel óriási botrányt keltett, számtalan zsidó szervezet fejezte ki tiltakozását. Korábban az izraeli nagykövetség elé szervezett jobbikos tüntetésen a zsidó államot népirtással vádolta, továbbá követelte a hazai zsidó egyházak betiltását.

A most brüsszeli nótát fújó politikus 2014-ben nemzetközi megfigyelőként részt vett a Krím félsziget elcsatolását célzó népszavazáson – amiért kitiltották Ukrajnából –, és példaként állította Oroszországot a kisebbségvédelem területén, károsnak nevezve az akkor bevezetett uniós szankciókat. Jelenleg viszont épp újabb szankciókat követel Oroszország ellen, és kiáll Ukrajna mellett.

Hollik István, a kormánypártok kommunikációs igazgatója a Hír TV-ben kijelentette: „Gyöngyösi Márton tökéletesen alkalmas a Jobbik vezetésére, mert legalább anynyira keszekusza utat járt be, mint a Jobbik.” Hollik felidézte Gyöngyösi listázási ötletét, valamint azt is, hogy az EP-képviselő támogatta a kötelező migrációs kvóta tervét.

Fölöttébb érdekes, amint a baloldali sajtó baráti interjúkkal keblére öleli a Jobbik újdonsült vezetőjét, megkezdődött a szerecsenmosdatás. Az ATV-ben Gyöngyösi a párt általa karakteresnek nevezett politikájával kapcsolatban úgy magyarázkodott: „Az ideológia nagyon szép, és nagyon jó, ha tudjuk, mi az identitásunk, de ez soha nem lehet öncélú.” A HVG-nek azt mondta, nem ideológiát, hanem gyakorlati megoldásokat kínál a szavazóknak. Mindazonáltal világos gondolatokat akar megfogalmazni egy szociálisan érzékeny, keresztény, jobbközép, nemzetikonzervatív párt meghatározásához, mivel úgy véli, a magyar politikai palettán ott tátong egy űr. Közölte: lezárja a belső konfliktusokat, mert „az összes ellenzéki párt rossz állapotban van most, a Jobbik hátránya hozzájuk képest, hogy a mi belső konfliktusaink a nagy nyilvánosság előtt, a felszínen zajlanak, ami nem szerencsés”.

Jakab Péter frakcióvezetővel már beszélt arról, miként működhetnek együtt úgy, hogy a Jobbik elkerülje az SZDSZ-esedés rémét, nem szeretne a Jobbik Retkes Attilája (utolsó elnöke – a szerk.) lenni. Leszögezte: nincs visszatérés a
radikalizmushoz, „szörnyű, súlyos és szégyellni való dologként” értékelte, amikor a zsidók listázását sürgette, de szerinte azóta bizonyította, hogy nem antiszemita. A Krím elcsatolásának szorgalmazását téves megítélésnek, aránytévesztésnek nevezte.

Kapcsolódó írásaink