Belföld

Nagyon félnek a vajdaságiak a migránsoktól

Kijárási tilalom is volt néhány utcában a lövöldözések miatt

Migránsok két csoportja támadt egymásra lőfegyverekkel pár nappal ezelőtt a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben. A helyszíni beszámolók szerint több súlyos sérült volt. A szabadkai rendőrségre éjjel háromkor érkezett bejelentés, hogy a szerb–magyar határ mellett fekvő erdőből fegyverropogás hallatszik. Az erdőt és az arra vezető utakat lezárták.

Nagyon félnek a vajdaságiak a migránsoktól
Az elmúlt hetekben újra migránsok tömegei jelentek meg a Vajdaságban
Fotó: MUP Szerbia

Ahogy arról lapunk már beszámolt múlt szombaton hajnalban lövöldözésre lettek figyelmesek a Szabadkához tartozó Makkhetes helyi közösség lakói. Először több lövést hallottak, majd pedig sortűz hangja érkezett a makkhetesi erdőből. Az ott tartózkodó migránsok két csoportja tűzött össze.

Mint később kiderült, afgán és pakisztáni migránsok csaptak össze hideg- és lőfegyverrel, a mentők pedig nyolc migránst szállítottak be a Szabadkai Közkórházba, közülük egy még útközben elhunyt.

Szollár Ádám, a Vajdasági Ifjúsági Fórum volt elnöke lapunknak elmondta, hogy már úgy tűnt, a ko-rábbi években kialakult katasztrofális migránshelyzet kezd javulni, és csökkent az illegális bevándorlók száma Vajdaságban. Az elmúlt hetekben azonban megfordult a folyamat, ugyanis tömegével jelentek meg Szabadkán és a környező határ menti településeken a migránsok, ennek eredményeként pedig egyre botrányosabb incidensek történtek. Sajnos, nem ez volt az első lövöldözés, korábban is előfordult már fegyverropogás, ami a különböző migráns csoportok között tört ki, többen halálesetekről is beszámoltak, ám azokat a hatóságok nem erősítették meg – tette hozzá.

Elmondása szerint a migránsok tömegével mennek a kis erdős részekbe, és ott húzódnak meg. Ezen felül még az üresen álló, város széli házakba is beköltöznek, mintha az övék lenne az ingatlan. Mint kiderült, az ilyen búvóhelyekért törnek ki az incidensek. A város területén és a határ mentén is megjelennek, de már nem olyan nagy számban, mint a múlt szombati eset előtt, mivel a helyi rendőrség tereli és összeszedi őket – magyarázta.

A jelenlegi helyzetben a lakosság annak megfelelően viselkedik, hogy mennyire érintett a kialakult helyzetben. A város központjában ugyanúgy zajlik az élet, mint más nyugodt időszakban, viszont a települések szélén nagyon félnek az emberek – számolt be tapasztalatáról Szollár Ádám, aki azt is hangsúlyozta: kijárási tilalom is volt néhány utcában, amit a rendőrök rendeltek el a lövöldözések miatt, míg a térségben lakók közül sokan nem merik a gyerekeiket elengedni egyedül az iskolába.

Az ifjúsági szervezet volt elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a lövöldözés előtt viszonylag kevés médiavissz­hangot kaptak az elmúlt időszak eseményei, hiszen nem szeretnék a városaikat megfélemlíteni, illetve a lezárásokról dokumentáció sem készült. A fiatalok keveset foglalkoznak a témával, viszont az idősebb személyeket annál jobban foglalkoztatja – nyomatékosította Szollár Ádám.

Kapcsolódó írásaink