Belföld

Sokat nyer az oktatás a jövő évi büdzsével

Az oktatás minden szintjén jelentősen emelkednek az állami ráfordítások 2023-ban, összesen csaknem kétszázmilliárd forintos többlet lesz az ágazatban. Jön a tanárok újabb béremelése is.

Sokat nyer az oktatás a jövő évi büdzsével
A 2023-as költségvetés kétszázmilliárddal többet biztosít az ágazatnak
Fotó: MH

Július közepén elfogadja az Országgyűlés a jövő évi költségvetést, amely szerint ismét jól jár az oktatási ágazat. A kormány törekvései szerint összesen mintegy kilenc százalékkal emelkedne az oktatásra szánt kiadások mértéke: az óvodákra és az általános iskolai oktatásra mintegy 38 milliárddal, a középfokú oktatásra 115 milliárddal, a felsőoktatásra pedig százmilliárd forinttal fordítanának többet jövőre, mint 2022-ben. Az egyéb oktatás kategóriába tartozó feladatokra szánt összeg csökkenne, de összességében még így is 192,2 milliárd forintos többlet lehet az ágazatban, ami azt jelenti, hogy a teljes ráfordítás 2378 milliárdot meghaladó összeg lenne.

Az iskolai előkészítésre és alapfokú oktatásra több mint 339 milliárd forintot fordítana a kormány, a középfokú oktatásra 468,8 milliárdot, felsőfokú oktatásra pedig csaknem 566 milliárdot.

Nagyon kedvező változás várható az egyetemek és főiskolák háza táján, mert a jelentősen megemelt működési támogatás mellett kiemelt finanszírozás jár majd a felsőoktatási intézmények egyes infrastrukturális, innovációs és ökoszisztéma-fejlesztéseire is. Mind­emellett a nemzetközi, európai uniós és határon túli felsőoktatási feladatok, illetve programok támogatására is jut egymilliárd forint, és összesen 389 milliárdot fordítanak a nem állami felsőoktatási feladatokra.

Kiolvasható a törvényjavaslatból az is, hogy az ingyenes tankönyvellátást, amely már a köznevelés valamennyi évfolyamára kiterjed, 13,3 milliárd forintból oldja meg a kormány jövőre, az önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatait pedig csaknem százmilliárddal támogatják, míg a települések köznevelési feladataihoz 238 milliárd forinttal járulnak hozzá. Mint ismert, az állam speciális támogatást biztosít ahhoz is, hogy minél több fia­tal tanuljon idegen nyelveket, valamint tanuljon meg autót vezetni. Jövőre a jogosítvány megszerzéséhez összesen 1,1 milliárddal, az első nyelvvizsga eléréséhez 1,98 milliárddal járul hozzá az államkassza.

A diákhiteleket 5,4 milliárd forintból finanszírozza az állam, az idei év egyik nagy dobása, a 25 év alatti fiatalok jövedelemadó-mentessége pedig előreláthatólag 155 milliárdba kerül majd.

Folytatódik az iskolákban nagy sikerrel futó Lázár Ervin-program is, ami arról szól, hogy szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden, 1–8. évfolyamon tanuló általános iskolai diák évente egy alkalommal ingyenesen eljuthasson színházba, tánc- vagy cirkuszi előadásra, hangversenyre, múzeumba. A diákok kulturális élményeit 2023-ban több mint hárommilliárd forinttal támogatja az állam.

Várhatóan nem költségvetési forrásból, hanem uniós pénzből finanszírozza majd a kormány, de szintén az oktatási ágazatot érinti, hogy a pedagógusok bére is tovább fog emelkedni 2023-ban. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban bejelentette, már biztos, hogy jövőre és a rá következő évben is minimum tíz-tízszázalékos fizetésemelést biztosítanak a pedagógusoknak, és ha a gazdaság teljesítőképessége engedi, a növelés akár ennél nagyobb mértékű is lehet.

Kapcsolódó írásaink

Javult a fogyatékkal élő tanulók oktatása

ĀNövekedett hazánkban a fejlesztő nevelést biztosító, vagyis a sajátos nevelési igényű és fogyatékkal élő gyerekeket fogadni képes iskolák száma, emellett több lett a gyógypedagógus is – derül ki Rétvári Bence tájékoztatásából