Belföld

Betöltetlen állások az iskolákban, béremelésre várnak a tanárok

Az oktatásban dolgozók létszámhiányára hívta fel a figyelmet tegnapi kerekasztal-beszélgetésén a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Totyik Tamás alelnök arról beszélt, a pedagógusok átlagéletkora 53 év, az óvodákból hatezer, az általános iskolákból és gimnáziumokból nyolcezer kolléga hiányzik.

„Másfél-kétezer fő között van a nyugdíjas visszatanítók létszáma, és összesen 15 500 betöltetlen álláshely van a rendszerben, ráadásul ebben a számításban a szakképzés nincs is benne. A hiányzó kollégák aránya a főállású pedagógusok tizenegy százalékát teszi ki, ilyen a második világháború óta soha nem volt” – közölte. Kitért arra is, ma minden ötödik iskolában szakmai végzettség nélküli személyek foglalkoznak a gyerekekkel, és minden harmadik oktatási intézményben dolgozik olyan pedagógus, aki nem a szakjának megfelelő tantárgyat tanít. A pályakezdő, 30 év alatti fiatalok száma nyolcról hat százalékra esett vissza.

Totyik úgy véli, nyolcvanszázalékos béremelést kellene végrehajtani ahhoz, hogy a diplomás átlagkeresetekhez felzárkóztassák a tanári fizetéseket, a pályakezdő pedagógusok bére pedig annyira alacsony, hogy azt jelentősen ki kell egészíteni ahhoz, hogy egyáltalán a garantált bérminimumot elérje. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke elmondta, hogy június 28-án lesz a sztrájkbizottsági tárgyalások következő fordulója, ekkor egyeztetnek legközelebb a bérekről a szakminisztérium képviselőjével.

Az új kormány megalakulását követően egyébként Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azonnal tárgyalóasztalhoz ült a sztrájkbizottság képviselőivel, Pintér Sándor belügyminiszter pedig a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét fogadta a napokban. A kormány képviselői többször is elismerték, hogy jogosak a nevelők bérkövetelései, ennek megfelelően jövőre és két év múlva tíz-tíz százalékos fizetésemelést kapnak a pedagógusok, sőt ha a gazdaság teljesítőképessége lehetővé teszi, nagyobb mértékű is lehet az emelés.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom