Belföld

A bukott elnök folytatná hinta­politikáját

A jobbikos tisztújítás eredménye azt mutatja, hogy Jakab Péter a baloldal számára feleslegessé, a jobboldaliak számára pedig hiteltelenné vált – mondta Apáti István

Jakab Péter bukott pártelnök sejtelmes üzenetet küldött párttársainak, hogy „új vizekre evezne”, ám Apáti István szerint foggal-körömmel ragaszkodni fog a frakcióvezetéshez. Hívei ugyanakkor új párt alapítására buzdítanák.

A bukott elnök folytatná hinta­politikáját
Jakab mamuszos kísérője az ülésterem szakértői páholyából irányítana
Fotó: MH/Török Péter

Még negyvennyolc óra sem telt el a Jobbik tisztújítása után, amikor Jakab Péter hívei a bukott pártelnök közösségi oldalán Jakab friss posztja alatt a Jobbik újabb pártszakadásáról kezdtek kommentelni. A frakcióvezető ugyanis azt írta fényképe alá, amelyben egy csónakban ült: „Új vizeken evezve.” A Metropol is úgy tudja, hogy Jakab Péter megalázása a Jobbik hétvégi kongresszusán hívei körében az utolsó csepp volt a pohárban.

A lap két hozzászólást is idéz: „Így, hogy győztek a puccsisták, nincs más hátra, mint egy új pártot alapítani Jakab Péter vezetésével.” Egy Jakab-hívő kongresszusi küldött pedig így kommentálta a hétvégén történteket: „Tegnap biodíszlet voltam egy előre megtervezett, jól kifundált választási komédiában.”

A Metropol egy fotót is közölt a kongresszusról, amelyen Jakab Péter ingén vendégkártya díszelgett, a Jobbik frakcióvezetője tehát nem is vehetett részt a szavazáson, amelyen saját jelöltje, Földi István hatalmas vereséget szenvedett a 71 százalékos győzelmet arató Gyöngyösi Mártontól, aki átvette a lázadók vezérétől, Ander Balázstól a marsallbotot.

„A jobbikos tisztújítás eredménye azt mutatja, hogy Jakab Péter a baloldal számára feleslegessé, a jobboldaliak számára pedig hiteltelenné vált. Ezt a hiteltelenséget csak tetézte, hogy Jakab ellenpuccsának dublőre az a Földi István volt, aki már a Jobbikon belül is vállalhatatlan lett a szatmári szexuális erőszakkal, amelyet a kongresszus előtt megpróbáltak manipulálni egy hangfelvétellel, de Jakabék még ebben is lebuktak” – mondta lapunknak Apáti István, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, a Jobbik egykori alelnöke.

A kongresszusi forgatókönyv, vagyis Ander Balázs visszalépése Gyöngyösi Márton javára, Apátit is meglepte, mint lapunknak fogalmazott, a két politikus lényegében alkut kötött. Gyöngyösi saját európai parlamenti mandátumát szeretné meghosszabbítani egy második ciklusra, és mivel Brüsszelben marad, szüksége van idehaza egy olyan helyettesre, aki a napi operatív ügyeket viszi a Jobbikban. Ne feledjük, hogy a teljes parlamenti ciklust figyelembe véve több milliárd forintról van szó – tette hozzá a volt jobbikos politikus, aki szerint Jakab Péter frakcióvezetőként szintén erre hajt.

Ander és Gyöngyösi alkujának az is része lehet, hogy a két irodai alkalmazottal betöltött listás parlamenti mandátumok egyikét Ander Balázs kapja meg, vagy ami ezzel egyenértékű, Ander lehet az ügyvezető elnök, ami az alapszabály szerint a mindenkori elnök távollétében a helyettesítését jelenti. Gyöngyösinek esze ágában sincs feladni brüsszeli pozícióját, amelynek megtartásához a pártelnöki tisztség jó ugródeszkát jelenthet.

Apáti István szerint nem véletlenül tette egyértelművé az új elnök a beiktatása utáni sajtótájékoztatón, hogy szó sincs arról, hogy a jövőben kizárnák azt a lehetőséget, hogy összefogjanak a Gyurcsány Ferenc vezette baloldallal.

Apáti István szerint ha Jakabot meghagyják a frakcióvezetőnek, akkor a Jobbikban nem lesz pártszakadás, ha leváltják, akkor viszont átül a függetlenek közé, és még az is előfordulhat, hogy új pártot alapít. Akárhogyan is lesz, az egykori alelnök szerint a Jobbiknak így is, úgy is vége lesz, kizárt, hogy még egyszer bekerüljön az Országgyűlésbe – fogalmazott a Mi Hazánk politikusa.

Kapcsolódó írásaink