Belföld

Gulyás: A magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek

A kormány elkötelezett az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél mellett, az árfolyamot ma a gázár és az olajár mozgatja - jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón csütörtökön.

Gulyás: A magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Kormányinfón
Fotó: MH/Purger Tamás

Az árfolyamingadozás kiváltó oka a háború és az erre adott válaszok, emelte ki Gulyás, hozzátéve: egész Európa a szankciók hatásaitól szenved.

A miniszter leszögezte: minden piaci idegesség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek. A legfrissebb ipari termelési adatok 9,4 százalékos erősödést mutatnak, a teljes foglalkoztatottság megvalósult, a költségvetési bevételek lényegesen magasabbak a vártnál.

Gulyás szólt arról is, hogy a helyreállítási alapról szóló tárgyalások előrehaladtak, a kormány kiküldte a további javaslatait a megegyezés érdekében.

Négy fontos területen elfogadta a kormány a bizottság álláspontját:

  • nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alatt lesz az egyajánlatos közbeszerzések aránya,
  • a bíróság dönthet korrupciós ügyek esetében a további lépésekről, ha az ügyészség lezárja azt,
  • Magyarországnak az uniós források egy részét az energiafüggetlenség megvalósítására kell fordítani,
  • a hitelként kapott uniós forrásokat az energiafüggetlenség elérésére kell fordítani

Gulyás Gergely kijelentette: a kormány célja, hogy az Európai Bizottság javaslatait elfogadva a lehető leggyorsabban megállapodjon. Eközben azonban a magyar baloldal képviselői intenzíven lobbiznak azért, hogy megakadályozzák a megállapodást - jegyezte meg a politikus, megemlítve, hogy ennek a bizonyítéka az EP szerdai határozata is.

Gulyás arról is beszélt, hogy várhatóan ősszel lehet megállapodás a helyreállítási alapról. A legnagyobb akadályt az EP jelenti, ahol a magyar baloldal mindent megtesz, hogy ne jusson hozzá a megfelelő forrásokhoz. Az európai együttműködést súlyosan sértő lépéseket tesz az EP - mondta a miniszter.

A kormány meghosszabbítaná Paks1 üzemidejét

Gulyás elmondta, hogy a kormány kezdeményezi Paks1 üzemidejének a meghosszabbítását, illetve legalább évi kétmilliárd köbméterre emelik a hazai gázkitermelést, valamint a 3 gigawatt naperőmű kapacitás 6 gigawattra lesz bővítve.

Gulyás kérdésre elmondta, a gázár magassága befolyásolja leginkább a forint árfolyamát, ezért a minél nagyobb gázfüggetlenség elérésével lehet stabilizálni. A költségvetési hiányt tartja a kormány - tette hozzá.

A Belügyminisztérium 4000 határvadászt vesz fel

A migrációs helyzetről szólva Gulyás kiemelte: míg tavaly 47 ezer, addig idén 110 ezer embert kellett feltartóztatni a határon. Tavaly 431 embercsempészt, míg idén 836 embercsempészt fogtak el. A belügyminisztérium keretében határvadász egységek jönnek létre, nagyjából 4000 határvadász lesz - jelentette be a miniszter, aki szerint első körben 2200 határvadászt vesznek fel, ami tehermentesíti a katonaságot, a határvadászok alkalmazásának költségét pedig a honvédelmi alapból biztosítják.

Gulyás kérdésre elmondta, a határvadászoknak készen kell állnia az erőszakos cselekedetek kezelésére. Az éhínséggel fenyegető gabonahiány azokat az országokat sújtja majd, akik kibocsátó szerepben vannak a migrációt tekintve.

Hozzátette: azért döntöttek a 4000 fős határvadász keretről, mert ennyi ember elegendő a katonákkal és a rendőrökkel kiegészítve, de adott esetben lehet bővítés is.

A határvadászok bérezéséről elmondta, hogy arról még nem született végleges döntés.

A baloldal mindig a rezsicsökkentés ellen van

A miniszter hangsúlyozta: a baloldal mindig a rezsicsökkentés ellen foglalt állást, míg a kormány szerint mindent meg kell tenni a családok támogatásáért.

Magyarországnak finanszírozási nehézségei nincsenek, így egy esetleges uniós megállapodástól sem kell csodát várni - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az RFF-ről való megállapodás a családvédelmi törvény elfogadása miatt maradt el 2021-ben - mondta a miniszter.

Négynapos programsorozat várja az augusztus 20-i ünneplőket

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: lesz tűzijáték augusztus 20-án, és nemcsak tűzijáték, hanem négynapos programsorozat is lesz 20 helyszínen. 32 perces tűzijáték lesz, 4,3 kilométer hosszan lesz látható.

A kormány semmilyen államosításra nem készül a vízszolgáltatók esetében - mondta el kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Több önkormányzat jobb híján átadná a vízszolgáltató cégeiket a megemelkedett költségek miatt. Egyelőre csak megkeresések vannak.

A tárcavezető szerint a koronavírus esetszámok emelkedése miatt nem kellenek védőintézkedések, mivel minimális az emelkedés.

A kormány a család- és rezsivédelmet szorgalmazza, mások a szankciókat

A jelenlegi helyzetben a család-és rezsivédelem mellett áll a kormány, és mások továbbra is több szankcióban gondolkoznak - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Szeretnénk Európát a józan ész talajára visszavinni, de mivel kicsik vagyunk, ezért erre nem sok esélyünk van, és ezért helyben a foglalkoztatottság és a rezsiárak fenntartására koncentrálunk - húzta alá a miniszter.

Gulyás közölte, most azt próbáljuk elérni, hogy megvédjük, amit elértünk. Persze a kormány célja, hogy a fizetéseket emelje, de tekintettel kell lenni a mostani nemzetközi helyzetre.

Kiemelte: folyamatos a gáztárolók feltöltése, jelenleg 35 százalék a töltöttségi ráta. A kormány nem tart attól, hogy az unió gázembargót vezetne be, sokkal nagyobb a német félelem attól, hogy nem jutnak elég gázhoz.

Rámutatott: az infláció a visegrádi négyek közül Magyarországon a legalacsonyabb.

Az extraprofit-adóval érintettek nagy többsége nem tudja átterhelni a vásárlókra a plusz terhet – válaszolta egy kérdésére a miniszter. Az energiatakarékosság fontos, hosszútávon pedig nagy versenyelőny, Gulyás Gergely azt javasolja, tekintsünk a főváros kezdeményezésére ilyen szemüveggel.

A tárcavezető szintén kérdésre reagálva úgy fogalmazott: Budapesten autósüldözés folyik, és bűnös embernek tekinti a főváros vezetése azokat, akik beülnek az autóba.